Tesle v Evropě přibude konkurence. Vstup na trh chystá americká automobilka Lucid

Lucid Air

Lucid Air Zdroj: Lucid Group

Lucid Air
Výroba vozů Lucid
Továrna automobilky Lucid v Arizoně
Lucid Motors
Lucid Motores
9
Fotogalerie

V letošním roce zamíří na evropský trh další automobilka specializovaná na výrobu elektromobilů. Alespoň tak to avizovala kalifornská společnost Lucid Motors, když na Twitteru představovala své letošní záměry. Web CNBC připomněl, že automobilka chce letos vyrobit dvacet tisíc sedanů Lucid Air v hodnotě 2,2 miliardy dolarů, zhruba 48,3 miliardy korun.

Ve Spojených státech dodal Lucid první vozy zákazníkům na přelomu loňského října a listopadu. Konkrétně to byl model Lucid Air Dream Edition prodávaný za 169 tisíc dolarů, tedy kolem 3,7 milionu korun. V Evropě se tak podle vyjádření společnosti, která patří k hlavním rivalům Muskovy Tesly, stane až letos. 

Generální ředitel Peter Rawlinson v říjnu 2021 pro agenturu Reuters doplnil, že uvedení sedanu Lucid Air v Číně se má uskutečnit v roce 2023.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa

Video placeholde
• Videohub

Kalifornská automobilka má za sebou významný rok. Loni na konci července vstoupila na burzu, když dokončila spojení s Churchill Capital IV z kategorie SPAC („prázdná“ společnost založená čistě s úmyslem veřejného obchodování na burze, které slouží k získání kapitálu a následnému sloučení s jinou společností – pozn. red.). Lucid Motors se tak dobrala k ocenění ve výši 24 miliard dolarů.

I během podzimu se akciím Lucid dařilo, a tržní hodnota společnosti dokonce překonala automobilku Ford, když se vyšplhala na 89,9 miliardy dolarů. V současnosti má Lucid hodnotu kolem 65 miliard dolarů. Její tržní kapitalizace je však stále hluboko pod Teslou, která loni vyskočila na více než jeden bilion dolarů.

Lucid se stejně jako Tesla kromě dlouhého dojezdu automobilů na jedno nabití – Lucid Air ujede zhruba 836 kilometrů – zaměřuje na autonomní řízení. Svůj základní model Lucid Air nabízí v různých variantách rozšíření.