Tisíc euro rovnou na účet. Volkswagen rozdá prémie za práci během pandemie a zvýší mzdy

Montáž elektromobilu Volkswagen e-Golf v továrně v Drážďanech

Montáž elektromobilu Volkswagen e-Golf v továrně v Drážďanech Zdroj: Reuters

Německá automobilka Volkswagen od ledna zvýší části zaměstnanců mzdu o 2,3 procenta, kromě toho ještě letos v červnu každému z nich vyplatí jednorázově 1000 eur jako prémii za nasazení v době koronavirové krize. Největší evropská automobilka se na tom dohodla s nejvlivnějším odborovým svazem zaměstnanců v kovoprůmyslu IG Metall. Dohoda pokrývá zhruba 18 procent lidí, které firma zaměstnává.

Automobilka se s odboráři dohodla po 14 hodinách vyjednávání, které bylo pátým kolem rozhovorů. "Dosáhli jsme dohody o mzdách, která je úměrná a rozumná, a která odráží mimořádně náročné podmínky, které zde jsou od začátku pandemie," uvedl hlavní vyjednavač Volkswagenu Arne Meiswinkel, kterého cituje agentura Reuters.

Volkswagen je po japonské Toyotě druhým největším výrobcem aut na světě z hlediska počtu prodaných vozidel, součástí celé koncernu je i mladoboleslavská automobilka Škoda. Firma z Wolfsburgu ve spolkové zemi Dolní Sasko rovněž posílí svůj penzijní systém, kam v září jednorázově vloží 150 eur na osobu, uvedla agentura AP. Změní se také výkonnostní složka mzdy, a to na jednotnou platbu 150 eur měsíčně na každého zaměstnance.

Mzdová dohoda se týká zhruba 120 tisíc zaměstnanců v šesti továrnách Volkswagenu v Německu, přidáno dostanou také pracovníci divize finančních služeb.

Organizace IG Metall původně žádala, aby Volkswagen zvýšil mzdy o čtyři procenta. V březnu odboráři odmítli návrh, že firma za letošní první pololetí vyplatí každému zaměstnanci 250 eur a od příštího roku zvýší mzdy o 1,2 procenta.

Akcie Volkswagenu od začátku roku zpevnily o více než 50 procent. Smazaly tak dopady koronavirové krize i nedostatku čipů, kvůli kterému řada automobilek musela omezit výrobu. Tržní hodnota Volkswagenu se tak pohybuje kolem 136 miliard eur, což z firmy činí nejhodnotnější podnik ze všech německých společností obchodovaných na burze.

"Zaměstnanci si vysloužili svůj spravedlivý podíl na úspěchu firmy, neboť jsou to nakonec oni, kdo Volkswagenu pomohl vypořádat se s krizí a dosáhnout zisku, navzdory nepříznivým podmínkám souvisejícím s pandemií," řekl Thorsten Gröger, který vedl jednání za IG Metall.

Zaměstnavatelé varovali, že stovky tisíc pracovních míst by mohly v Německu zmizet, pokud německá ekonomika nezlepší konkurenceschopnost. Prostor pro zvyšování mezd je proto podle zaměstnavatelů jen omezený.