Ťok chce dát rychlíkovou trať Plzeň-Most firmě GW Train Regio

Nový ministr dopravy Dan Ťok

Nový ministr dopravy Dan Ťok Zdroj: CTK

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce dát zakázku na provoz rychlíkové tratě mezi Plzní a Mostem firmě GW Train Regio. Společnost ve zrušené soutěži nabídla nejnižší cenu, kterou jí má stát na provoz ztrátových vlaků doplácet. Ministr jí chce dát zakázku přímo, píše deník Dnes.

„Jednáme o přímém zadání zakázky firmě, která nabídla v soutěži nejméně, tedy GW Train Regio. Její cena je výrazně nižší, než za kolik tam jezdí České dráhy, a chci postupovat s péčí řádného hospodáře. Zákon mi to umožňuje, nesu to na vládu. Jsem si jist, že se to někomu nebude líbit,“ řekl deníku ministr. Smlouvu chce ministerstvo uzavřít od příštího prosince.

České dráhy nynější rozhodnutí ministerstva nekomentovaly. Generální ředitel GW Train Regio Robert Krigar řekl, že zatím v této věci nebyl kontaktován.

Podle listu společnost GW Train Regio požadovala v tendru 74,70 korun za každý ujetý kilometr. Druhý Leo Express a třetí Arriva se vešly pod 80 korun, České dráhy požadovaly 103,44 korun. Letos stát Českým drahám na této trati platí 88 korun za kilometr.

Vypsanou soutěž, o kterou projevilo zájem pět společností, zrušil na začátku listopadu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyhověl stížnosti Českých drah, které se cítily být v soutěži diskriminovány tím, že musí uznávat režijní jízdenky. Spojení mezi Plzní a Mostem je neelektrifikované a denně tudy projedou čtyři páry rychlíků, v neděli pět párů dálkových spojů.