Travel Service bude vozit vojáky ze Skandinávie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Česká letecká společnost Travel Service získala lukrativní zakázku vypsanou Organizací spojených národů. Letouny firmy budou vozit švédské, dánské a norské vojáky na zahraniční mise. „Budeme létat do míst, kde budou tyto armády nasazeny, hlavně do Afghánistánu. Ta zakázka je velmi zajímavá,“ řekl deníku E15 spolumajitel Travel Servisu Jiří Šimáně.

Podle něho platí smlouva zatím na dva roky. Jde o takzvaný ACMI pronájem, kdy firma posílá své stroje do zahraničí i s posádkou a zajišťuje rovněž údržbu. Travel Servisu se na tomto poli dlouhodobě daří, například tuto zimu zamířilo osm českých strojů na službu v Kanadě. Nyní se firmě rýsuje pronájem i na Marshallových ostrovech v Tichomoří.

Letecká společnost, která se specializuje převážně na charterové lety, ale expanduje do zahraničí i pod svou vlastní značkou. Nově otevřela dceřinou společnost v Polsku, základny má ve Varšavě a v Katovicích. Celkem chce polský trh obsluhovat pěti letadly. „Zvažujeme také Španělsko, konkrétně Baleárské nebo Kanárské ostrovy. Chtěli bychom tam bázovat letadla. Zřejmě od začátku příštího roku, definitivní rozhodnutí padne ve druhé polovině roku,“ řekl Šimáně. Na Kanárských ostrovech už přitom Travel Service působil, před lety se však stáhl.

Skupina Travel Service, která mimo jiné působí i v Maďarsku, vykázala za loňský rok zisk kolem 40 milionů korun. Proti předloňskému roku je to výrazný pokles, v roce 2010 firma hospodařila se ziskem 95 milionů korun. Přesto je Šimáně – i vzhledem ke krizi v letectví – spokojen. „Nejsou to žádná převratná čísla, ale udrželi jsme se nad vodou,“ řekl. Podle něho zisky skupiny plynou výhradně ze zahraničí, v tuzemsku firma létá na úrovni nákladů nebo se ztrátou. Šimáně z toho viní státem podporované ČSA.