Trh leteckých zájezdů ovládá před letní sezonou optimismus

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Pravidelná doprava dolů, charterová vzhůru. To jsou dva hlavní trendy, se kterými musí počítat pražské letiště pro období hlavní letové sezony od dubna do září.

Hlavně vzestup charterů je v kontextu posledních let překvapivý. Trh leteckých zájezdů počínaje rokem 2008 stále klesá, před nadcházející sezonou ale cestovní kanceláře objednaly o 11 procent více sedaček než loni. Nejvíce poptávka vzrostla po letech do turecké Antalye, tuniské Enfidhy, na řecký ostrov Kos, do bulharského Burgasu a Heraklionu na Krétě.

„Zájem se přelévá z Egypta hlavně do Turecka, relativně stejný zůstává v Řecku, lidé se ve velkém vracejí do Tuniska a nově objevili Maroko,“ řekl ředitel letiště Jiří Pos. Optimismus cestovních kanceláří pramení především z právě končících first minute prodejů. „Třeba Tunisko nám vzrostlo o 130 procent, u Řecka bych řekl, že lidé spíše vyčkávají,“ komentoval Stanislav Zíma z Exim Tours. Celkově podle něj vzrostly největší cestovce předsezonní prodeje zhruba o třetinu. To však nemusí znamenat, že stejný nárůst bude za celý rok, lidé si mohli pouze nakoupit zájezdy dříve než loni.

Zda je optimismus cestovních kanceláří oprávněný, definitivně ukážou až skutečné výkony charterových letadel. V minulých letech se řada letů kvůli malému zájmu rušila.

Linky s největším nárůstem kapacityLinky s největším nárůstem kapacity | E15

Zajímavá je ale zásadní proměna charterového trhu. „Po delší době dochází k velké změně, když Travel Service přestal mít dominantní podíl,“ uvedl Pos. Podle objednaných slotů je pro léto poměr firem Holidays Czech Airlines a Travel Servis 54 ku 46 procentům. K Holidays se totiž vrátila po dvou letech právě cestovní kancelář Exim.

Pokud jde o pravidelné linky, kapacita na pražském letišti klesne v létě meziročně zhruba o desetinu. Je to dáno ústupem ČSA, které meziročně sníží nabídku o 30 procent. Jiné firmy ale v Ruzyni posilují. Fanoušky letectví potěší především Boeing 747 (Jumbo), který začne do Prahy posílat Korean Air.