Turkish Airlines jednají o převzetí polského rivala LOT

LOT

LOT Zdroj: profimedia.cz

Turecká letecká společnost Turkish Airlines zahájí rozhovory o převzetí polského konkurenta LOT. Informoval o tom podle agentury Reuters turecký list Hürriyet s odvoláním na jednoho z vedoucích představitelů tureckého podniku.

Většinovým vlastníkem společnosti LOT je polská vláda. Firma v roce 2010 přepravila zhruba 4,5 milionu cestujících. LOT i Turkish Airlines jsou součástí letecké aliance Star Alliance.

Polská vláda připustila možný prodej svého podílu v leteckém přepravci LOT už v roce 2010. Nejprve ale chtěla firmu restrukturalizovat.

Šéf Turkish Airlines Temel Kotil tehdy polskému listu řekl, že turecké aerolinky by se společností LOT nejprve založily společný podnik, který by se zaměřil na vybrané trasy. Turci také mluvili o tom, že chtějí přeměnit varšavské letiště na mezinárodní letecký uzel.

Privatizace LOT měla být hotova už před čtyřmi lety. Chybná interní rozhodnutí, krize leteckého odvětví a konečně finanční krize nedovolily plán uskutečnit. Tyto problémy si vynutily tvrdou restrukturalizaci. Společnost musela bojovat o přežití.

Jako součást záchranných opatření se ministerstvu státního majetku spolu s investiční firmou TF Silesia podařilo před třemi lety převzít od správce konkurzní podstaty 25 procent akcií LOT po zbankrotovaném držiteli tohoto podílu, společnosti Swissair.