U brněnského letiště má vzniknout logistický park, zájem má společnost TNT

Letiště Brno - Tuřany

Letiště Brno - Tuřany Zdroj: CTK

Jihomoravští radní dnes schválili záměr, který umožní stavbu logistického parku u brněnského letiště v Tuřanech. Informovala o tom v tiskové zprávě mluvčí kraje Eliška Windová. Podle ní má o projekt zájem mezinárodní přepravní společnost TNT a provoz by chtěla zahájit už ve druhé polovině příštího roku.

TNT už nyní využívá brněnské letiště. „Létá pětkrát týdně ve všední dny a ročně přepraví zhruba čtyři tisíce tun zboží. Dosud však na letišti žádné zázemí nemá a vozí na letiště připravené zásilky,“ řekl ředitel letiště Tomáš Plaček. Nejčastějším cílem těchto nákladních letadel z Brna je belgický Lutych.

Podle náměstka hejtmana Romana Hanáka (ČSSD) najde práci v první etapě, která počítá se stavbou jedné haly ze čtyř, asi 125 lidí. „V dalších letech pravděpodobně dojde k dalšímu významnému nárůstu počtu zaměstnanců,“ doplnil. Podle něj se chce firma rozvíjet směrem na východní trhy.

Zda logistický park bude stavět firma Brno Airport Logistic Park (BALP), která je dceřinou firmou Letiště Brno a která požádala o schválení záměru, není v tuto chvíli jisté. „K záměru se může přihlásit i jiný investor. Ať se přihlásí jeden, či více zájemců, nabídku či nabídky bude posuzovat rada,“ uvedl Hanák.

Na úřední desce má záměr viset od úterý. Kraj má obdržet za schválení záměru zřízení práva stavby minimálně 11,3 miliony korun. Majitelem objektů pak bude ten, kdo je postaví. V první etapě se předpokládá investice půl miliardy korun.

Dříve nabízel kraj pozemky severně od letiště neúspěšně například firmě Amazon v roce 2014, i poté hledal potenciálního investora investora. Počítá se s tím, že logistický park bude napojený silnicí, která odbočí z Evropské ulice přes železniční vlečku.