Unie proplatí silnici u Písku

Silnice R4 z Prahy do Příbrami

Silnice R4 z Prahy do Příbrami Zdroj: Euro Jan Hrouda

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) si může odškrtnout jeden unijní problém. Evropská komise schválila po pěti letech od dokončení příspěvek na křižovatku Nová Hospoda u Písku. Na stavbu za 1,4 miliardy korun unie zpětně pošle 560 milionů. Je to teprve o šestý velký projekt, který v Bruselu českým silničářům od roku 2007 prošel. Za velké projekty, které musí automaticky putovat do komise, se považují stavby s náklady 50 milionů eur a více.

Křižovatka u Písku je významným uzlem, kde se protínají hlavní tahy mezi jižními, středními a západními Čechami. Významně větší část velkých silničních projektů ale na schválení v komisi stále čeká. ŘSD mělo v ohni celkem 16 želízek.

Prozatím šest schválených projektů představuje v penězích z evropských fondů přes 18 miliard korun. Na zbylých deset dosud neschválených staveb pak připadá dalších více než 31 unijních miliard. Rekordmankou je prozatím karlovarská rychlostní silnice R6, jejímuž úseku mezi Jenišovem a Kamenným Dvorem bruselské úřady už přikleply sedm miliard korun.

Největším neschváleným projektem je D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí, tam požadovaný příspěvek EU činí devět miliard. O něco lépe než silničáři si vedou železničáři. Těm už unie schválila 13 velkých projektů.