Unipetrol kupuje nové lokomotivy, začal s Vectrony od Siemensu

Lokomotiva Vectron od Siemensu

Lokomotiva Vectron od Siemensu Zdroj: Michal Nosek

Siemensovské Vectrony jsou na okruhu VÚŽ jako doma.
Vectron
Zkouška lokomotivy Vectron společnosti ČD Cargo
Jančura si najal superlokomotivy Vectron, chce prodloužit vlaky
Lokomotiva Vectron v barvách firmy Regiojet
12
Fotogalerie

Německý výrobce Siemens našel v Česku pro své nejmodernější lokomotivy Vectron dalšího kupce. Je jím koncern Unipetrol, jehož dceřiná společnost Unipetrol Doprava uzavřela se Siemensem smlouvu na odběr tří strojů. 

První lokomotivu dodá výrobce už v prosinci letošního roku, další dvě na jaře roku příštího. „Modernizace strojového parku je v souladu s naším střednědobým plánem a mimo jiné nám umožní zvýšit objem přepravených produktů ze současných 3,1 milionů tun až na plánované čtyři miliony transportovaných tun v roce 2021,“ uvedl jednatel Unipetrol Doprava Ladislav Hlína.

Dodané lokomotivy budou schopné provozu v České republice a ve všech sousedních zemích, dopravce je bude využívat pro přepravu chemických produktů. Hodnota obchodu nebyla zveřejněna, katalogová cena jednoho Vectronu se ale obecně pohybuje kolem sto milionů korun. Podle Hlíny tím ale investice do lokomotivního parku Unipetrol Doprava nekončí.

Podívejte se na lokomotivu ve fotogalerii: 

„Je to potvrzení toho, že investice do vývoje právě těchto lokomotiv byly správným krokem,“ vyjádřil se ředitel divize Mobility českého Siemensu Roman Kokšal. Připomněl, že flotila Vectronů u českých dopravců stále roste. Vectrony na českém trhu už provozuje ČD Cargo, které si koupilo pět kusů. Čtyři kusy vlastní půjčovna LokoTrain ze skupiny EP Cargo, pronajaté Vectrony využívá RegioJet.

Pronájem lokomotiv s vlastnostmi podobnými Vectronům poptávají aktuálně České dráhy, které si chtějí půjčit deset strojů na deset let za zhruba 1,3 miliardy korun. Zřejmě největší zářez se ale Siemensu povedl v Rakousku, když s tamními drahami ÖBB v únoru uzavřel rámcovou smlouvu na odběr až 200 těchto lokomotiv.