ÚOHS přezkoumá, jestli ČD nezneužily dominantní postavení v tendrech

ilustrační foto

ilustrační foto

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat chování Českých drah (ČD). Firmu podezřívá z uplatňování podnákladových predátorských cen a křížového financování. Podle úřadu se mohla dopustit zneužití dominantního postavení při výběrových řízeních v roce 2006 na provozovatele rychlíků na tratích Plzeň - Most a Pardubice - Liberec. Dnes to řekl místopředseda ÚOHS Michal Petr.

Úřad se případem začal zabývat na základě podnětů, které dostal. Které firmy si na jednání Českých drah stěžovaly, Petr neuvedl. „Dostali jsme více podnětů. Podle nich se České dráhy do soutěže přihlásily s cenami, které jsou hluboko pod jejich náklady. Díky tomu údajně soutěže vyhrály a protože mají balík jiných dotovaných tratí, tak si ztrátu na těchto tratích mohou dovolit,“ uvedl Petr.

Obě trasy stát soutěžil v roce 2006. Do tendru se kromě Českých drah přihlásily také firmy Viamont a Connex. Podle Petra chce ÚOHS v šetření ověřit, jaké náklady lze v kalkulacích za jednotlivé tratě započítat „a nastavit standard s jakou cenou mohou ČD přijít, aby to bylo férové“.

Důvodem jsou další výběrová řízení, které stát v budoucnu plánuje. Případné správní řízení ÚOHS s ČD nevede. Petr ale dnes uvedl, že kalkulacemi ČD se zabýval i Nejvyšší kontrolní úřad, který údajně dospěl k závěru, že ceny v tendrech byly podnákladové.

V případě, že ÚOHS zjistí, že ČD porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže hrozí firmě mnohamilionová pokuta. Za zneužití dominantního postavení v oblasti nákladní dopravy firma dostala v minulosti sankci 254 milionů korun. Její platnost letos potvrdil Krajský soud v Brně.