USA a Kubu propojí stovka letadel denně

Kubánci slaví konec amerického embarga

Kubánci slaví konec amerického embarga Zdroj: profimedia.cz

USA a Kuba se domluvily na obnovení komerčního leteckého spojení. Smlouvu mezi bývalými nepřáteli podepsali ministři dopravy obou zemí.

Letecké spojení mezi zeměmi, které po více než půlstoletí začaly normalizovat své vztahy, sice existuje, ale je velmi omezené ve formě charterových letů. Právě podepsaná dohoda má znamenat až 110 letů denně na pravidelných linkách, což je více než pětinásobek současné kapacity. Nové spoje by se mohly spustit už letos na podzim.

„Jde o zásadní mezník ve snaze napravit vztahy s Kubou,“ uvedl ministr dopravy USA Anthony Foxx. „Je to začátek nové éry,“ doplnil jeho protějšek Adel Rodriguez. Tání ledů mezi oběma zeměmi začalo na sklonku roku 2014, když prezidenti Barack Obama a Raúl Castro oznámili, že začnou pracovat na normalizaci vztahů. Poprvé se sešli na neutrální panamské půdě loni v dubnu. Kuba pak v červenci znovu otevřela ambasádu ve Washingtonu a Američané je o měsíc později následovali v Havaně.

Diplomatické vztahy bývalých nepřátel už ušly velký kus cesty, o slovo se hlásí byznys. Americké ministerstvo financí už oznámilo, že dalo první povolení americké firmě otevřít na Kubě pobočku.

Začíná další bitva války o Havana Club
Výrobce rumu Bacardi požaduje, aby americké úřady zrušily povolení, které minulý měsíc udělily kubánské vládě k používání značky Havana Club v USA. Bacardi je původem kubánská firma, jejíž majitelé utekli po Castrově převratu, nyní sídlí na Bermudách. Bacardi, která značku Havana Club prodává na americkém trhu od devadesátých let minulého století, se s Kubánci a firmou Pernod Ricard, která Havana Club prodává po celém světě s výjimkou USA, soudí již dlouhá léta.

Obama má v plánu navštívit Kubu, nejspíš již v půlce března

Americký prezident Barack Obama má v plánu v příštích týdnech uskutečnit historickou návštěvu Kuby. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na zdroje z americké administrativy. Návštěva se nejspíš uskuteční v polovině března. Obama by se tak stal prvním americkým prezidentem, který by na ostrov zavítal po téměř 90 letech, uvedla agentura AP.

Krátká návštěva bude součástí delší cesty po zemích Latinské Ameriky, kterou Bílý dům oznámí během dneška. Kuba a USA, které rozdělovalo dlouhé nepřátelství za studené války, loni v červenci po více než 50 letech obnovily diplomatické styky a nyní pracují na zlepšení hospodářských a obchodních vztahů.