V českém Amazonu už má práci tisíc lidí

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Anna Vackova, E15

Sklad Amazonu
Kanceláře Amazonu v pražských Dejvicích
Sklad Amazonu
Kanceláře Amazonu v pražských Dejvicích
Sklad Amazonu
27
Fotogalerie
Internetový obchod Amazon v Dobrovízi u Prahy dosud nabídl zaměstnání tisícovce ze dvou tisíc uchazečů. Jde převážně o nižší pozice pracovníků distribuce. Dalších více než 300 pracovníků a týmových vedoucích je na školeních v distribučních centrech Amazonu v Polsku a Británii. V nové hale v Dobrovízi nyní končí instalace technologií.

Zahájení provozu distribučního centra je plánováno na září. Práci v něm najde až dva tisíce lidí na plný úvazek a tři tisíce lidí sezonně. Stavba začala loni v září. Hala má být největší průmyslovou stavbou v Česku za posledních 25 let.

Zájem díky podpoře ministryně

Na vysokém zájmu o zaměstnání v Amazonu se podle Semerákové podílí také úzká spolupráce s úřady práce a podpora ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Uchazeči o práci jsou většinou z Prahy, Středočeského a Ústeckého kraje, zaměstnancům z těchto krajů chce Amazon zajistit dopravu do práce zdarma. „Náš náborový proces probíhá podle plánů a bude pokračovat ještě několik následujících týdnů až do otevření distribučního centra,“ uvedla manařerka personalistiky Amazonu Šárka Semeráková.

Skladníkům a příbuzným profesím nabízí nástupní plat 110 korun za hodinu, vedoucím 150 korun za hodinu. Zájemci o práci nemusí mít žádnou praxi ani zkušenosti, Amazon je zaškolí.

Část lidí Amazon proškolil

Začala také úvodní školení v zahraničních distribučních centrech Amazonu. „Manažeři oddělení logistiky se již vrátili z několikaměsíčního školení v USA a nyní se školí v našem nejnovějším distribučním centru v polské Vratislavi spolu s některými pracovníky a vedoucími pracovníky,“ uvedla Semeráková.

Amazon také pokračuje v náboru zaměstnanců pro korporátní kancelář v pražských Dejvicích, jde hlavně o pozice v oborech personalistika a informační technologie.

Obchvat Dobrovíze, který má zabránit dopravnímu náporu na obec, bude hotový do konce roku, přípojka z karlovarské silnice R6 na obchvat by měla být hotová už na podzim.

Budovaná hala bude druhým objektem společnosti Amazon v Dobrovízi. V obci už od roku 2013 funguje centrum vráceného zboží. Celkové náklady na nový projekt včetně nákupu pozemků přesáhly 75 milionů eur (dvě miliardy korun). Další distribuční centrum Amazonu mělo vzniknout v Brně, po průtazích ohledně změny územního plánu ale developer od plánu ustoupil.

Amazon je největší internetový obchod na světě, po celém světě nyní zaměstnává 97 tisíc lidí. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede.