V Česku vzniká nová síť průmyslových parků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Realitní společnosti Accolade a Panattoni Europe připravují v Česku novou síť průmyslových parků. Nyní jich firmám nabízí prvních sedm. Mimo jiné v lokalitách typu východočeských Kvasin, kde vyrábí Škoda Auto.

Další nové parky navázané na výrobu středoevropských automobilek se nachází například v Plzni, Chebu nebo Aši. Často jde o pozemky, na nichž dosud nebylo možné kvůli nevyjasněným vlastnickým poměrům stavět.

„Připravujeme průmyslové parky tak, aby investoři mohli začít vyrábět už do osmi měsíců od chvíle, kdy podepíší kontrakt. Obvykle to přitom v Čechách trvá rok a půl,“ uvedl řídící partner skupiny Accolade Milan Kratina.

Manažer Panattoni Pavel Sovička sází na to, že konkurence z dalších průmyslových zón nezvládne stavby připravit dostatečně rychle. A to je prý například pro podniky z automobilového průmyslu klíčové. „Mnoho investorů tak staví raději v Polsku a v Německu, kde je celý povolovací proces podstatně jednodušší a o zhruba osm měsíců kratší,“ dodal Sovička.

Panattoni má na tuzemském trhu za sebou výstavbu průmyslových parků u Žatce či ve východních a středních Čechách. Aktuálně pracuje na výrobním areálu na Plzeňsku.