Vadné výhybky se nemusí měnit, hájí se Třinecké železárny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

V případě závad na nově instalovaných výhybkách, které v minulých dnech objevila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), nešlo podle výrobce o trhliny, ale pouze o povrchové vady. Nemají vliv na bezpečnost provozu, ani nejsou na závadu při používání výhybek, které proto není nutné měnit, sdělila Petra Jurásková, mluvčí Třineckých železáren, které součásti vyrábějí. Prokázala to podle ní analýza ve zkušebně.

Mluvčí SŽDC Kateřina Šubová řekla, že jde o předběžný výsledek z jedné laboratoře, na základě kterého SŽDC nechce dělat závěry a počká si na vyhodnocení všech analýz.

Výhybky dodává firma DT - Výhybkárny a strojírny, Třinecké železárny do nich vyrábějí jazyky, tedy pohyblivé části sloužící ke změně směru vlaku. SŽDC objevila vady před týdnem ve stanici v Horažďovicích na Klatovsku, konkrétně na osmi z 29 výhybek. Nechala některé výhybky vyměnit a okamžitě zavedla preventivní opatření, tedy kontrolu všech dílů ze stejné šarže na deseti místech, kde byly použity, snížení rychlosti, zajištění dohledu a podrobné každodenní kontroly stavu.

„Nejde o trhlinu, jak bylo původně chybně klasifikováno. Metalografický rozbor prokázal, že u jazyka na výhybce jde pouze o povrchovou vadu. Ty mohou vzniknout při válcování kolejnic, ale nemají vliv na bezpečnost provozu,“ uvedla Jurásková.

Šubová řekla, že předběžné výsledky z jedné laboratoře nebude komentovat. „V pondělí budou výsledky ze tří nezávislých laboratoří, sejde se skupina všech zúčastněných stran a ty výsledky se vyhodnotí. Opatření, která jsme nastavili, jsou preventivní a zůstávají, dané stanice s danými výhybkami intenzivně sledujeme a v pondělí budeme moudřejší,“ dodala.

Prověřovaná místa jsou kromě Horažďovic například v Plzni, Olomouci, Hrušovanech a Modřicích.