Venkovské pantografy ponesou název RegioPanter

Vizualizace nových pantografů pro České dráhy

Vizualizace nových pantografů pro České dráhy Zdroj: Skoda Vagonka

Nové jednopodlažní pantografy pro krajská města, které začne společnost Škoda dodávat Českým drahám příští rok, ponesou název RegioPanter. Kočkovitá šelma zvítězila ve veřejné internetové soutěži, kterou dráhy společně s výrobcem vyhlásily v březnu. Potvrdila se tak nedávná šuškanda, která vznikla poté, co si Škoda nechala několik panteřích názvů zaregistrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví.

RegioPanter je další obchodní název pro elektrický pantograf na českých kolejích, především v Praze a okolí už několik let jezdí dvoupodlažní CityElefant.

„První místo nakonec získal RegioPanter, a to především ze tří důvodů. Za prvé jsme chtěli pokračovat s názvy se zvířecí tématikou, zároveň byl důležitý název Regio, protože vlak bude jezdit v meziregionální dopravě. A za třetí slovo panter se přibližuje k zažitému a oblíbenému pojmenování Panťák,“ řekl k vítěznému návrhu ředitel Škody Transportation Josef Bernard. Do soutěže bylo přijato přes 10 tisíc návrhů, z toho přes 50 obsahovalo nějakou verzi slova panter.

Vítězné návrhytabulkatabulka

Dráhy uzavřely se společností Škoda Vagonka dva kontrakty na dodávku nově vyvinutých jednopodlažních pantografů. Za patnáct třívozových a čtyři dvouvozové jednotky zaplatí dopravce 2,5 miliardy korun. Nové vlaky budou jezdit v Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Jihočeském kraji. První souprava by měla být dodána v druhé polovině roku 2012, poslední na jaře 2014. Jméno nového vlaku mohli lidé navrhovat během dubna a května.

Obchodní názvy vlaků nejsou v tuzemsku zatím příliš zavedené. Kromě CityElefantů jsou známější pouze motoráky Regionova. Populárnější jsou přezdívky, například CityElefant překřtily příznivci železnice na Hliník či Ešus, jeho předchůdce si zase vysloužil přezdívku Žabotlam.