Venkovské pantografy zřejmě ponesou název Panter

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
5
Fotogalerie
V Praze slon, v ostatních regionech panter. Tak zřejmě dopadne soutěž o název pro nový pantograf pro české a moravské kraje, kterou vyhlásily Škoda Vagonka a České dráhy. Zatímco v okolí hlavního města jezdí dvoupodlažní CityElefanty, v jiných částech republiky se nově objeví jednopodlažní vlaky s panteřím nádechem.

Jak upozornil odborný server ŽelPage, Škoda Vagonka si aktuálně nechala u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovat názvy Panther, Regiopanter, Panter, ICPanter, Regiopanther a ICPanther. Zvířecí motiv doplňuje ještě značka Regiostar. „Nechci to nyní komentovat, název nového vlaku zveřejníme oficiálně během několika dnů,“ uvedla mluvčí škodovky Lubomíra Černá.

uzavřely se společností Škoda Vagonka dva kontrakty na dodávku nově vyvinutých jednopodlažních pantografů. Za patnáct třívozových a čtyři dvouvozové jednotky zaplatí dopravce 2,5 miliardy korun. Nové vlaky budou jezdit v Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Jihočeském kraji. První souprava by měla být dodána v druhé polovině roku 2012, poslední na jaře 2014. Jméno nového vlaku mohli lidé navrhovat během dubna a května.

Obchodní názvy vlaků nejsou v tuzemsku zatím příliš zavedené. Kromě CityElefantů jsou známější pouze motoráky Regionova. Populárnější jsou přezdívky, například CityElefant překřtily příznivci železnice na Hliník či Ešus, jeho předchůdce si zase vysloužil přezdívku Žabotlam.