Volkswagen kvůli poklesu poptávky a dotací omezí výrobu dvou modelů elektromobilů

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 Zdroj: Reuters

Německý automobilový koncern Volkswagen kvůli poklesu evropské poptávky a snížení státních dotací omezí výrobu dvou modelů elektromobilů, ID.3 a Cupra Born, ve dvou německých závodech. S odvoláním na mluvčí koncernu o tom v úterý informovala agentura Bloomberg.

„Vzhledem k současné situaci na trhu bude během podzimních prázdnin v Sasku od 2. do 13. října v závodě Volkswagenu ve Cvikově (Zwickau) omezena výroba vozidel,“ uvedla mluvčí koncernu. Výroba modelu ID.3 v Drážďanech bude pozastavena od 2. října a obnovena od 16. října. O tom, jak bude výroba ve Cvikově nedaleko českých hranic pokračovat ve druhé polovině října, jedná Volkswagen s odbory, napsala agentura Bloomberg.

Zájem o elektromobily v Evropě v posledních měsících brzdí vyšší náklady na energie, bydlení a úvěry. Přetrvávají také obavy spotřebitelů ohledně nabíjecí infrastruktury a dojezdu aut.

Rozhodnutí německé vlády ukončit tento měsíc dotace na elektromobily ve firemních vozových parcích vedlo v srpnu podle německého svazu automobilového průmyslu VDA k meziročnímu nárůstu registrací nových elektromobilů o 171 procent.

Automobilka dříve informovala, že neprodlouží smlouvu 269 dočasným pracovníkům, kterým brzy vyprší roční kontrakty. Velké podnikové zakázky, které zastupovaly kolem 70 procent elektromobilů vyrobených ve Zwickau, od konce státních dotací pro firemní vozové parky prudce klesají.