Volkswagen loni navýšil odbyt skoro o sedm procent. Své vozy vybaví umělou inteligencí

Představení volkswagenu ID.7 na Auto Show v Šanghaji

Představení volkswagenu ID.7 na Auto Show v Šanghaji Zdroj: Reuters

Celosvětový odbyt hlavní značky Volkswagen ze stejnojmenného německého automobilového koncernu se v loňském roce zvýšil téměř o sedm procent zhruba na 4,87 milionu vozů. Firma to v úterý oznámila v tiskové zprávě. Dodala, že odbyt automobilů značky VW s plně elektrickým pohonem loni vzrostl o více než 21 procent a činil zhruba 394 tisíc vozů. Volkswagen také informoval, že do svých vozidel zabuduje populární chatovací systém ChatGPT. 

„Údaje o odbytu ukazují, že jsme jako značka na dobré cestě a že naše auta mají u zákazníků dobré přijetí,“ uvedla členka představenstva značky VW Imelda Labbéová, která má na starosti prodej a marketing. Předpověděla nicméně, že podmínky na automobilovém trhu zůstanou v letošním roce obtížné.

Mezi další značky koncernu Volkswagen patří například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche nebo Seat. Jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Údaje o souhrnném prodeji všech koncernových značek za loňský rok zatím skupina Volkswagen nezveřejnila.

V období od ledna do listopadu se celkový odbyt koncernu Volkswagen meziročně zvýšil téměř o dvanáct procent na 8,305 milionu vozů. Odbyt Škody Auto ve stejném období vzrostl téměř o devatenáct procent na 789 500 vozů.

Volkswagen integruje do svých vozů ChatGPT

Německá automobilka v úterý také oznámila, že integruje do svých vozidel populární chatovací systém ChatGPT založený na umělé inteligenci. Chatbot bude součástí jejího hlasového asistenta IDA. První vozidla se systémem ChatGPT automobilka představila na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Zákazníkům v Severní Americe a Evropě budou tyto vozy dostupné od druhého čtvrtletí, uvedla agentura Reuters.

Podle vedoucích představitelů Volkswagenu dokáže umělá inteligence reagovat na řadu různých požadavků ze strany uživatelů. Může například zvýšit teplotu v automobilu, pokud uslyší větu „Je mi zima“.

„Naši zákazníci si nechtějí nastavovat sedadla ručně,“ řekl na veletrhu CES člen představenstva značky Volkswagen Kai Grünitz, který je zodpovědný za technický rozvoj. „Chtějí využívat systémy umožňující hlasový dialog,“ dodal.

Chatovací systém ChatGPT vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem. Firma předloni v listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal velkou popularitu.