V Las Vegas začíná veletrh spotřební elektroniky CES. Letos mu vládne umělá inteligence

V Las Vegas se připravuje veletrh elektroniky CES

V Las Vegas se připravuje veletrh elektroniky CES Zdroj: Profimedia.cz

V Las Vegas v americkém státě Nevada v úterý otevírá své brány veřejnosti mezinárodní veletrh spotřební elektroniky CES. Organizátoři doufají, že na výstavu, která potrvá do pátku 12. ledna, zavítá zhruba 130 tisíc lidí. Jedním z hlavních témat letošní výstavy bude umělá inteligence (AI).

Veletrhu se podle odhadů zúčastní přes 4000 vystavovatelů z různých odvětví, od velkých technologických společností či automobilek až po výrobce kosmetiky. Chybět nebudou například internetové společnosti Amazon a Google, automobilky Honda a Mercedes-Benz či kosmetický gigant L'Oréal, píše agentura AP.

„AI je na letošním ročníku CES už teď nejdiskutovanějším pojmem,“ uvedl podle serveru Independent analytik technologického sektoru Paolo Pescatore.

Chytrá lednička a vozy Volkswagenu s ChatGPT

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung před otevřením veletrhu CES pro veřejnost představil řadu nových domácích spotřebičů založených na umělé inteligenci. Patří mezi ně například lednička, která dokáže identifikovat uložené potraviny a na základě toho doporučit recepty pro přípravu jídel.

Německá automobilka Volkswagen pak oznámila, že začne do svých vozů integrovat chatovací systém ChatGPT. Ten patří do kategorie generativní umělé inteligence a dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Díky obrovskému množství dat se podobně jako člověk učí, jak odpovídat na podněty uživatelů.

Chatovací systém ChatGPT vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem a předloni v listopadu jej zdarma zpřístupnila veřejnosti. Systém si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci.

VIDEO: Jak funguje chatbot ChatGPT

Video placeholde
Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text • Videohub