Investoři odrazují od Tesly. Potenciál vidí v akciích čínské automobilky BYD

Čínská automobilka BYD ukázala svůj model Seal také loni na autosalonu v Tokiu.

Čínská automobilka BYD ukázala svůj model Seal také loni na autosalonu v Tokiu. Zdroj: Profimedia

Kdo před rokem zainvestoval do akcií americké Tesly, mne si ruce. Automobilka mu tuto „sázku“ loni zhodnotila o více než sto procent. Koncem roku však ztratila prvenství v prodejích elektromobilů na světových trzích, když ji předběhl čínský gigant BYD – a není to jediný obrat, díky němuž mají Asiaté navrch. Profesionální portfolio manažeři a investoři, které e15 oslovila, nyní od investic do Tesly spíše odrazují, naopak upozorňují na značný potenciál jejího čínského konkurenta, na jehož případném úspěchu se mohou investoři svézt.

BYD se na burzách aktuálně obchoduje zhruba o čtvrtinu levněji než v polovině loňského léta a v roce 2024 může těžit i z očekávaných masivních stimulů čínské ekonomiky, které avizovala vláda v Pekingu.

„Akcie Tesly budu sledovat jen zpovzdálí, naopak BYD může být zajímavou spekulací,“ říká například analytik Purple Trading Petr Lajsek. Vhodných příležitostí ze světa automobilek, které mohou pozvednout výkonnost portfolií investorů v roce 2024, je nicméně více. Portfolio manažer J&T Michal Semotan třeba upozorňuje na potenciál některých evropských luxusních značek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!