Všechny vlaky ve Francii budou mít do příštího roku internet

Vlak TGV francouzského státního dopravce SNCF

Vlak TGV francouzského státního dopravce SNCF Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: peters452002 via Flickr

Veškeré železniční spoje ve Francii budou nejpozději na konci příštího roku umožňovat cestujícím připojení k internetu. Oznámilo to dnes vedení francouzských státních drah SNCF. V českých vlacích připojení na internet zatím moc není, z 6800 denně vypravených vlaků budou mít Wi-Fi čtyři stovky z nich.

„Budeme plně spolupracovat s operátory a bez falešných slibů můžeme říci, že do konce roku 2016 všechny francouzské vlaky budou bezpochyby přijímat internet,“ ujistil na tiskové konferenci v Paříži předseda SNCF Guillaume Pepy.

V Česku byla v prosinci Wi-Fi ve spojích SuperCity Pendolino od Františkových Lázní přes Plzeň, Prahu, Pardubice a Olomouc po Ostravsko a v pěti desítkách regionálních souprav RegioPanter a RegioShark v různých místech ČR.

Letos se má Wi-Fi rozšířit na linku railjetů Praha - Brno - Rakousko a na expresní spoje z Prahy přes Olomouc a Ostravu na Slovensko, nebo mezi Ostravskem, Zlínskem a Břeclaví.

Wi-Fi a České dráhy
České dráhy v současnosti nabízejí Wi-Fi připojení k internetu již v téměř dvou stovkách svých vozů. Jedná se především o Pendolina, kde je dostupný také vlakový portál, regionální soupravy RegioPanter a RegioShark. Letos by se měl zvýšit počet vozů s připojením na internet na dvojnásobných 400. Společnost denně vypraví v průměru asi 6800 vlaků.
Wi-Fi je dostupná také ve vybraných vozech a spojích partnerských železnic ze Slovenska a Rakouska, které jezdí na našem území pod hlavičkou Českých drah.