Vstup silného investora by vyostřil boj o českou železnici, říká nový šéf Českých drah Kupec

Miroslav Kupec

Miroslav Kupec Zdroj: Jiří Koťátko

Miroslav Kupec
Miroslav Kupec
Miroslav Kupec
4
Fotogalerie

Ve vedení Českých drah se šéfové mění poměrně často. Naposledy zhruba před měsícem skončil i kvůli pomalé přípravě národního dopravce na liberalizaci železničního trhu po čtyřech letech Pavel Krtek a nahradil ho Miroslav Kupec. „Teď se láme chleba. Musíme ubránit pozici na trhu a zachovat si dominantní postavení,“ říká nový generální ředitel a předseda představenstva národního železničního dopravce.

Nějakou dobu se mluví o prodeji konkurenčních dopravců RegioJet a Leo Express. Jak by mohl ovlivnit postavení Českých drah na trhu?

Víme, že je Leo Express na prodej. Otázka je, kdo bude investorem a proč do společností vstoupí. Leo Express pro nás ve stávající podobě nepředstavuje ohrožení, do společnosti ale může vstoupit jiný dopravce, který to bude považovat za první krok, aby se dostal na náš vnitřní trh. Ovlivnit nás to může.

Podle informací E15 Premium se o možný vstup do Leo Expressu zajímají zahraniční dopravci Deutsche Bahn a ÖBB.

Může se to stát. Po vstupu silného investora by se vyostřil konkurenční boj na trhu. Nebylo by ale dobře, aby státem dotovanou dopravu realizovaly zahraniční společnosti. Neměli bychom to dopustit.

Trvá zájem Českých drah o koupi Leo Expressu a RegioJetu, který v minulosti vyjádřil váš předchůdce Pavel Krtek?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!