Výdělečný srpen pro radary? Šedesátka bude na Pražském okruhu mnohem déle

Pražský okruh

Pražský okruh Zdroj: ctk

Dalšího úseku velkého pražského okruhu se řidiči dočkají nejdříve v roce 2023. Na snímku je zatím poslední otevřená etapa okruhu u Radotína.
Dokončený úsek Pražského okruhu
Pražský okruh
pražský okruh
5
Fotogalerie
Poté, co se na nejnovější část Pražského okruhu postupně nastěhovalo omezení na 100 km/h pro osobní auta a 70 km/h pro ta těžká nákladní, přišlo nedávno další omezení. Tentokrát byla snížena rychlost v tunelech Lochkov a Cholupice z původních 80 na 60 km/h. Nejprve se zdálo, že tato novinka za pár dnů zmizí, ale tak to bohužel nebude. Situace je totiž, jak to někdy bývá v České republice zvykem, poněkud komplikovaná.

V tunelech byla rychlost snížena, protože zde nefungují bezpečnostní kamery, takže nelze detekovat stojící vozidlo, kouř a tak podobně. Tohle tedy je ta pravá příčina nápisů „omezení provozu“. Dobrá. V tunelu tedy přímo nikdo nepracuje, ale asi se pracuje na kamerách někde vzdáleně. No, v současnosti ani toto neplatí.

V plánu je totiž rekonstrukce kamerového systému, kdy se budou kamery rovněž fyzicky měnit. ŘSD ovšem z důvodů, které neznáme a které se nám nedaří tak docela ani vymyslet, chtělo software kamerového systému vyměnit jaksi provizorně ještě před zahájením této rekonstrukce. Bezpečnostní kamery tedy byly vypnuty a údajně teď už ani nejdou znovu zapnout, nicméně mezitím došlo ke změně plánů, protože se zjistilo, že bude výhodnější měnit software až v rámci větší zakázky.

Pro řidiče to znamená jednoduchou věc. V tunelech se nebude jezdit šedesátkou do 19. srpna, jak ŘSD původně uvádělo, ale podstatně déle. Bezpečnostní kamery nelze zapnout, nicméně zhotovitel zakázky ještě neví, kdy se dá do práce. Řidiči tak budou muset smířit s omezení na 60 km/h, které v tunelech zůstane zhruba do konce srpna, i když přesné datum zatím není známo.

Celá rekonstrukce kamerových systémů pak bude trvat osm měsíců, což ale údajně neznamená, že se osm měsíců bude v tunelech muset jezdit 60 km/h.

Na konec pro vás máme velmi „dobrou“ zprávu. Sice jste v tunelech fakticky do teď jezdili 60 km/h zbytečně a ještě nějakou dobu zde zbytečně takto pomalu jezdit budete, protože se prostě stala chyba, ale rychlostní kamery samozřejmě problémy se softwarem nemají žádné a bedlivě hlídají, zda sníženou rychlost dodržujete.

Zdá se, že srpen bude pro radary v tunelech na Pražském okruhu celkem výdělečný…

Článek vyšel na serveru AutoRevue.