Vyhozenou Pošvářovou nahradí na ŘSD 65letá laborantka Birmbaumová

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už našlo novu šéfku kontroly kvality staveb. Místo nedávno vyhozené Miloslavy Pošvářové, která měla pověst tvrdé manažerky a postrachu stavebníků, oddělení povede 65letá vedoucí laboratoří Marie Birmbaumová. Ta na ŘSD nastoupila před víc než 40 lety a v organizaci strávila celý svůj profesní život. V čele komise ke zvlněné dálnici D47 bude interní auditor Vladimír Měšťan.

Birmbaumová pracuje na ředitelství dálnic od roku 1971. Podle mluvčí organizace Martiny Vápeníkové se zasloužila o akreditaci laboratoří ŘSD.

Kromě změny na postu ředitelky oddělení kontroly oznámilo ŘSD nástupce Pošvářové i v komisi k dálnici D47, kvůli jejímuž zvlnění vede stát vlekoucí se spor s dodavatelem dálnice, firmou Eurovia CS. Post předsedy komise obsadil vedoucí interního auditu Vladimír Měšťan.

Komise slouží jako poradní orgán generálního ředitele ve věci zvlněné dálnice u Ostravy. Kromě Měšťana a šéfa kanceláře generálního ředitele Jiřího Bezrouka složení komise ŘSD tají. Po několika změnách, které v minulých dnech Kočica provedl, neznají aktuální složení komise ani její členové.

Spor o zvlněnou dálnici se táhne už tři roky
Spor o vady na devítikilometrovém zvlněném úseku dálnice D47 v Ostravě vypukl v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ŘSD zhotovitel, společnost Eurovia, nedodržel domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá s tím, že použitý materiál si objednalo ŘSD. Kvůli zvlněné dálnici běží mezi státem a Eurovií arbitráž. Miloslava Pošvářová, která vedla celou strategii státu, byla odvolána jen pár týdnů před zahájením soudního stání arbitráže.

Kočica se Pošvářové zbavil, protože údajně nekomunikovala s vedením a neodevzdala výsledky kontrolních vrtů na zvlněné D47. Tato zpráva podle Pošvářové představovala pouze dílčí výsledky, které měly být v průběhu času doplněny dalšími údaji a následně použity v arbitrážích, které ŘSD vede se stavební firmou Eurovia CS.

Podle ní Kočica, který je šéfem ŘSD od loňského října, do problematiky fungování organizace nepronikl a jako pro laika pro něj nemá tato dílčí zpráva vypovídací hodnotu. Navíc prý hrozilo, že tyto informace uniknou mimo ŘSD, což by poškodilo pozici ŘSD a potažmo státu ve sporech o odstranění vad na zvlněné části dálnice.

Za Pošvářovou se postavila občanská iniciativa Vraťte nám stát
Iniciativa v minulosti například hájila nespokojené redaktory ve sporu se šéfredaktorem zpravodajství České televize. Stávajícího a nově nastupujícího premiéra Jiřího Rusnoka a Bohuslava Sobotku a kandidáta na post ministra dopravy Antonína Prachaře vyzvala, aby se k situaci na ŘSD vyjádřili a uvedli, zda je jim známo, že ministr Zdeněk Žák připravoval podivnou dohodu se společnosti Eurovia.

Podobně na veřejnost podle Pošvářové unikly dílčí výsledky předchozí studie, na jejichž základě ministr v demisi Zdeněk Žák uspořádal tiskovou konferenci během které oznámil, že kvůli absenci štěrkové vrstvy v podloží hrozí části dálnice demolice.

Otázky kolem postupu ministra v demisi vzbudily schůzky se šéfem Eurovie Martinem Borovkou na konci minulého roku, které se odehrály bez účasti zástupců ŘSD, přestože případnou dohodu mezi státem a Eurovií mělo schvalovat právě ředitelství silnic. Konečného setkání, na kterém Eurovia předložila návrh dohody, kterou ŘSD následně jako nevýhodnou pro stát odmítlo, se ale nakonec za ŘSD účastnil ředitel kanceláře šéfa ŘSD Jiří Bezrouk.