Výpadek elektřiny ochromil leteckou dopravu v Belgii

Hlavní bruselské letiště Zaventem

Hlavní bruselské letiště Zaventem Zdroj: Lucash, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Porucha v centru řízení letového provozu paralyzovala leteckou dopravu v Belgii. Žádná letadla nepřistávají ani neodlétají. Jednotlivé lety jsou rušeny, odkláněny nebo mají zpoždění. Týká se to i spojů do České republiky, zrušen byl dopolední spoj z bruselského letiště a další budou nabírat zpoždění. Provoz bude narušen minimálně do půl šesté odpoledne, uvedla evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol.

Žádné letiště v Belgii nepovoluje start ani přistání kvůli elektrické poruše v národní agentuře pro kontrolu leteckého provozu Belgocontrol. I když se předpokládá, že provoz se začne po 17:30 obnovovat, do původního stavu se zřejmě situace nevrátí dříve než pozdě večer.

„Nemůžeme pracovat, monitory nefungují,“ popsal situaci v Belgocontrol její mluvčí Dominique Dehaene. Podle mluvčího bruselského letiště bylo odkloněno na jiná letiště 40 letadel a 109 letů bylo zrušeno.

Společnost Eurocontrol oznámila, že všechny systémy agentury Belgocontrol, tedy radary a komunikační programy budou restartovány.

Let do Prahy zrušen

Mluvčí pražského letiště Marika Janoušková sdělila, že kvůli situaci v Belgii už byl zrušen spoj společnosti Brussels Airlines, který měl do Prahy přiletět v 11:00 a zpět odlétat v 11:30.

Kromě Bruselu jsou postižena i letiště v Charleroi, kam létají především nízkonákladové aerolinky, a letiště v Antverpách i Ostende. Porucha neovlivňuje letadla, která nad Belgií přelétávají ve výšce větší než 7500 metrů.

Brussels Airlines převážejí cestující za hranice

Jakmile byla porucha oznámena, začala mimořádná operace a všechna letadla, která byla v blízkosti belgických letišť, dostala povolení přistát. Ostatní byla přesměrována na letiště v sousedních zemích, zejména do Hamburku, Lucemburku, Paříže a Lille. Letadla, která už byla připravena ke startu, k němu konečné povolení nedostala.

Společnost Brussels Airlines otevřela krizové centrum, které organizuje náhradní autobusovou dopravu k nejbližšímu letišti v sousedních zemích.

Rozsáhlé technické potíže řízení letového provozu sice nejsou časté, i v nedávné minulosti jsou ale známy případy, kdy narušily leteckou dopravu v Evropě. V prosinci se například na několik desítek minut odmlčeli britští dispečeři.