Vzniku leteckého obra nic nebrání. Poslední námitky smetl soud

Vzniku největších aerolinek na světě již nic nebrání. Stížnost na fúzi odmítl americký soud

Vzniku největších aerolinek na světě již nic nebrání. Stížnost na fúzi odmítl americký soud Zdroj: CTK/AP

American Airlines a US Airways se mohou spojit, to rozhodnutí Nejvyššího soudu USA. Fúzí má vzniknout největší letecká společnost na světě.

Skupina spotřebitelů a cestovních kanceláří o víkendu na poslední chvíli požádala Nejvyšší soud Spojených států, aby zablokoval fúzi amerických leteckých společností American Airlines a US Airways. Soud však její požadavek zamítl.

Spotřebitelé a cestovní kanceláře se obávají, že spojení povede ke zvýšení cen a zhoršení kvality služeb. Sloučená letecká společnost se podle nich bude snažit vměstnat do letadel víc lidí, aby ušetřila.

Předchozí pokus spotřebitelů a cestovních kanceláří o zablokování fúze zamítl již v pátek federální soud USA. V žádosti předložené Nejvyššímu soudu USA skupina varovala, že fúze by mohla způsobit americkému sektoru letecké přepravy „nenapravitelnou újmu“.

Předpokládá se, že spojení aerolinek bude dokončeno před pondělním otevřením akciových trhů v USA. Fúzí má vzniknout největší letecká společnost na světě. Konkurzní soud v New Yorku již na konci listopadu schválil dohodu mezi oběma aerolinkami a federálním ministerstvem spravedlnosti, která urovnala antimonopolní námitky vlády proti jejich spojení. Urovnání mimo jiné počítá s tím, že aerolinky se zbaví některých odletových stání, například na letištích v New Yorku a ve Washingtonu.