Z karlovarského letiště odstartují první spoje do západní Evropy

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary Zdroj: Miroslav Chaloupka

Z Letiště Karlovy Vary začnou od února létat charterové lety do Düsseldorfu. Je to poprvé v novodobé historii letiště, kdy lety zamíří do západní Evropy. Na vzniku linek do Německa se dohodli provozovatelé lázní v kraji s německou cestovní kanceláří EuroMed.

Pokud se charterové lety pro lázeňské klienty ujmou, mohl by se spoj časem změnit na pravidelnou linku, řekl při představení projektu hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

S nápadem přišel generální ředitel Lázní Františkovy Lázně Josef Ciglanský. Začal jednat s EuroMed a hotely v regionu, získal podporu kraje i agentury ChechTourism. Lety z Porýní-Vestfálska, kde žije na 17,5 milionu lidí, by mohly lázním přivést nové klienty.

Hledání nových trhů

Podle marketingového manažera Lázní Františkovy Lázně Viktora Slezáka musí lázně v době, kdy české zdravotní pojišťovny omezily platby za lázeňskou péči, hledat nové trhy. Například ve Františkových Lázních tvoří Němci asi polovinu klientů.

V prvním roce by mělo do Karlových Varů a zpět letět 12 letů. Do regionu by mohly dopravit až 1700 klientů. Pokud se lety osvědčí, o rok později už by to mohlo 24 letů i více.

Zájmy podnikatelské sféry

Podle marketingového ředitele Letiště Karlovy Vary Radka Zábranského jde o příklad toho, po čem letiště už dlouho volá.

„Jde tu o zájmy podnikatelské sféry na nových trzích. My jsme schopni to pak zajistit. Je to pro nás první linka do západní Evropy. Pokud se ujme, i my budeme moci deklarovat při jednání, že region a spoje k nám mají potenciál,“ uvedl Zábranský.

Letiště, které patří Karlovarskému kraji, loni odbavilo 103 682 cestujících, což bylo zatím nejvíce. I letos počet cestujících roste. Zatím však všechny lety z Karlových Varů míří do Ruska, charterové i do Turecka.