Z nádražních hlášení zmizí informace o řazení vlaku

nádraží

nádraží Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Hlášení na nádražích budou od 9. prosince kratší. Zmizí například informace o řazení vlaku a staniční hlášení se omezí zejména na odjezdové časy. S odvoláním na směrnici Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která podobu hlášení upravuje, to uvedl portál iDnes.cz. Podrobné informace tak cestující od zahájení platnosti nového jízdního řádu najdou pouze na informačních cedulích.

„Zejména ve špičce je informací v rozhlase tolik, že je lidé stejně nestačí vnímat a čekají raději u informační tabule,“ vysvětlil důvod změny mluvčí SŽDC Pavel Tesař. Další novinkou, kterou směrnice SŽDC zavádí, je výhradní používání originálních názvů u zahraničních měst. To už ve většině případů platí, že se názvy měst nepřekládají. Je to kvůli srozumitelnosti pro zahraniční cestující, dodal Tesař.

SŽDC má na nádražích informační systém od tří různých dodavatelů, podle nich se liší i hlas, který namlouvá jednotlivá hlášení. Do budoucna správa železnic podle iDnes.cz plánuje sjednotit všechna hlášení tak, že se na každém nádraží bude z reproduktorů ozývat stejný hlas.