Za rok a půl se na mýtném neudělalo nic, přiznává ministerstvo

Mýtná brána

Mýtná brána Zdroj: Jan Rash/Euro

Ministerstvo dopravy připravilo bývalému ministrovi Antonínu Prachařovi ostudu. Na středeční zasedání vlády je připraven materiál o mýtném, kde úřad přiznává, že za poslední rok a půl neudělal ve věci de facto vůbec nic.

Týdeník Euro má existenci materiálu oveřenu z důvěryhodného zdroje. „Budeme upozorňovat, že to riziko nestihnutí existuje, ale není to přímo součástí materiálu,“ komentuje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Čas se nevyužíval, jak měl

Dokument není převratný svým zjištěním, protože na skluz s výběrem nového provozovatele mýta upozorňují odborníci už několik měsíců. Zajímavý je tím, že ministerstvo začalo popírat svoje předchozí tvrzení, že na mýtu pracuje, a že se termín stihnout dá. Mluvčí nicméně vyznění zjemňuje. Text dokumentu se totiž několikrát měnil. „Ano, materiál byl poměrně otevřený ve vyjmenování toho, že čas se doposud nevyužíval, jak měl,“ doplnil.

Až dosud ale zněla rétorika úřadu jinak. „Na výběr provozovatele mýtného systému a realizaci vybrané varianty zbývá nyní dva a půl roku, a pokud budou veškerá rozhodnutí ze strany státu přijímána bez zbytečných průtahů, stále je ještě možné stihnout přípravu soutěže,“ říkal ministr Prachař ještě loni před svým odvoláním.

Jenže soutěž na projektového manažera, tedy jakýsi mozek nového systému mýta, muselo ministerstvo za čas zrušit. Jde přitom o devět miliard korun, které se na mýtu ročně vyberou. Kapsch skončí s výběrem na konci roku 2016, zřejmě to ale nebude jeho úplný konec. Ministerstvo nyní pracuje na variantě, jak s firmou smluvně vyřešit licence a autorská práva, aby výběr mohl přejít na další subjekt. O prodloužení smlouvy týkající se výběru, není zatím podle mluvčího řeč.