Zájem o auta na plyn roste, poptávka se za šest let zvýšila o 220 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Darin McClure, Flickr.com (CC-BY-SA 2.0)

Celosvětová poptávka po stlačeném zemním plynu (CNG) a zkapalněném zemním plynu (LNG) vzrostla mezi roky 2008 až 2013 o 220 procent na 30,1 miliardy metrů krychlových. Na světě již jezdí 20 milionů CNG vozidel, v roce 2009 to bylo zhruba deset milionů vozidel, prohlásil výkonný ředitel Evropské asociace pro zemní plyn a biometan v dopravě (NGVA Europe) Lennart Pilskog.

„CNG zažívá celosvětově velký rozmach. Evropská unie počítá se 160 miliony eur (asi 4,4 miliardy korun), které budou investovány do infrastruktury CNG stanic v EU,“ uvedl Pilskog. Dodal, že návrh směrnice o zavedení infrastruktury pro alternativní paliva přímo nařizuje státům EU zajistit veřejně přístupnou infrastrukturu pro dodávku CNG s přesnými vzdálenostmi mezi čerpacími stanicemi, které umožní provoz vozidel na CNG na celém území EU, a určitého počtu čerpacích stanic umístěných v městských aglomeracích.

Evropská plynárenská asociace Eurogas uvádí, že spotřeba CNG v Evropě se může do roku 2035 zvýšit až sedminásobně. Podle německé energetické agentury DENA vzrostla poptávka po CNG již loni v první polovině roku meziročně o 60 procent.

Nejčastějším důvodem pořízení CNG vozidel je podle člena představenstva firmy E.ON Jiřího Šimka velké snížení nákladů na provoz. Cena CNG je zhruba poloviční oproti benzinu či naftě.

Stlačený zemní plyn se používá jako motorové palivo místo benzinu, nafty nebo LPG. Vyrábí se stlačením zemního plynu v kompresních zařízeních.

CNG v Česku
V ČR na stlačený zemní plyn jezdí více než 6700 vozů, největší vozové parky společností v Česku mají 500 až 700 CNG vozidel. CNG se stále více využívá v organizacích a firmách. Spotřeba CNG pro automobily se v loňském roce v Česku zvýšila meziročně o 44 procent na zhruba 22 milionů metrů krychlových. Za posledních pět let se ztrojnásobila.
Problémem CNG je ale nedostatečně rozšířená síť veřejných plnicích stanic. V České republice je v provozu 52 veřejných plnicích stanic na CNG (viz obrázek), v březnu zahájí provoz nejméně dvě další. Do konce letošního roku by mohlo být v ČR v provozu až 90 plnicích stanic.
Počet CNG stanic v ČeskuPočet CNG stanic v Česku | cng.cz