Zájem o CNG roste, Vítkovice loni ztrojnásobily prodej

Čerpání CNG

Čerpání CNG Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) loni prodala téměř tři miliony metrů krychlových stlačeného zemního plynu (CNG), z toho koncovým zákazníkům v síti plnicích stanic kolem 2,6 milionu kubíků. Oproti roku 2014 je to téměř trojnásobek. Tržby meziročně narostly o 106 procent na zhruba 50 milionů korun, sdělila mluvčí VMG Eva Kijonková.

„Za posledních pět let je to skok na téměř desetinásobek. V roce 2010 jsme na plničkách prodali 300 tisíc kubíků,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Vítkovice Doprava Martin Žák. Firma Vítkovice Doprava ve skupině VMG zastřešuje maloobchodní prodej stlačeného zemního plynu.

„Kromě registrací stále vyšších počtů vozidel na CNG se na zvýšených odběrech podepsala poptávka dopravních podniků po přechodu na alternativní palivo a s tím související plnění autobusů,“ uvedl Žák. Významným krokem, který umožnil další rozšíření infrastruktury, byl podle firmy projekt se společností Benzina na umístění stojanů s plynem na benzinových stanicích a zprovoznění prvních plynových plnicích stanic na dálnici D1.

VMG je podle Kijonkové aktuálně největším provozovatelem infrastruktury plniček CNG v České republice. Provozuje 24 plnicích stanic, a to jak veřejných, tak podnikových. Letos bude podle Žáka rozvoj v oblasti CNG pokračovat, kromě veřejných stanic mají přibývat i soukromé stanice, nejčastěji typu podnikových plniček. Firma i proto očekává, že jí prodej stlačeného zemního plynu meziročně vzroste téměř na 300 procent.