Zakázka za miliardy. České firmy zřejmě zmodernizují železniční trať v Srbsku

Železniční stanice ve městě Niš

Železniční stanice ve městě Niš Zdroj: CC BY-SA 2.0: philstephenrichards via Flickr

Společnosti OHL ŽS, Inekon, AŽD Praha a EŽ Praha připravily projekt modernizace úseku železnice mezi městy Niš a Dimitrovgrad. Podle předsedy představenstva OHL ŽS Michala Štefla bude brzy podepsána smlouva, v jejímž rámci společnosti inkasují ve dvou fázích pokaždé 60 milionů eur (celkem zhruba 3,2 miliardy korun).

„Myslím si, že to je zajímavý projekt modernizace železničního koridoru mezi Bělehradem a Sofií,“ řekl ČTK v srbské metropoli Štefl. Podle něj podobná zakázka přispěje k zaměstnanosti v Česku, protože se do dílčích částí kromě hlavních účastníků zapojí řada dalších firem.

Sdružení OHL ŽS, Inekonu, AŽD a EŽ má pro svůj modernizační projekt podporu České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), stejně jako ministerstva průmyslu a obchodu, uvedl Štefl.

Šéf představenstva OHL ŽS je v Srbsku na pracovní cestě jako součást podnikatelského doprovodu prezidenta Miloše Zemana. Společnost má přitom na Balkáně řadu zakázek, na srbský trh ale zatím výrazněji nepronikla.

OHL ŽS projekty realizuje ve Slovinsku, Chorvatsku, Bosně, Makedonii i v Bulharsku. Ve Slovinsku se společnost podílí na čištění odpadních vod, na území Bosny a Hercegoviny zase zvítězila v soutěži na stavbu nového vězení. „Srbsko je poslední zemí, kde bychom rádi trvale působili, protože je škoda tady nebýt,“ řekl ČTK Štefl.