Zaměstnanci železniční firmy Eurostar jdou do stávky, vadí jim pracovní podmínky

Vlak TGV Eurostar

Vlak TGV Eurostar Zdroj: CC BY-SA 2.0: Clem; WikimediaCommons

Zaměstnanci železniční společnosti Eurostar, která zajišťuje dopravu pod Lamanšským průlivem, vyhlásili na sedm dní stávku. Konat se bude ve dvou vlnách od 12. do 15. srpna a od 27. do 29. srpna. Odborový svaz RMT označil za důvod k vyhlášení stávky špatné pracovní podmínky zaměstnanců.

Protestní akce by měla začít o půlnoci ze čtvrtka na pátek britského času (pátek 01:00 SELČ) a trvat do půlnoci z pondělí na úterý britského času (úterý 01:00 SELČ). Obdobně by měla být stávka vyhlášena i na poslední srpnový víkend a na pondělí 29. srpna, na kdy připadá v Británii volný den.

Společnost Eurostar oznámila, že se v době stávky pokusí zachovat provoz v co největším rozsahu. Podle svazu RMT nedodržuje Eurostar dohodu o pracovních podmínkách a nutí zaměstnance pracovat „v asociální hodiny“.

„Naši členové mají plné právo na spravedlivé rozložení času mezi práci a volný čas, které zajistí provozní potřeby společnosti a zároveň jim poskytne dostatek času na přátele a rodinu,“ uvedly odbory.

Vyhlášení stávky u společnosti Eurostar přišlo v době další protestní akce, kterou svaz RMT vyhlásil na železnicích v jižní Anglii. Pětidenní stávka u přepravce Southern Rail narušuje dopravu od pondělí, zasažena je jí mimo jiné i linka spojující letiště Gatwick s Londýnem.