Zisk Air France-KLM klesl o víc než polovinu. Aerolinky omezí investice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vin Crosbie, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Provozní zisk francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM klesl ve třetím čtvrtletí o více než polovinu na 247 milionů eur (6,8 miliardy korun). Na výsledku se podepsala nedávná stávka pilotů Air France. Druhý největší letecký přepravce podle příjmů v Evropě oznámil, že příští rok omezí investice a urychlí kontrolu výdajů.

Příjmy společnosti ve třetím čtvrtletí klesly o skoro sedm procent na 6,7 miliardy eur. Air France-KLM zároveň upřesnila odhadované náklady zářijové dvoutýdenní stávky pilotů Air France. Čtvrtletní příjmy snížila o 416 milionů eur a provozní zisk ve třetím čtvrtletí ponížila o 330 milionů eur. Stávka a nevýrazná poptávka sníží i očekávaný letošní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA), který firma původně odhadovala na 2,2 až 2,3 miliardy eur, a to o půl miliardy eur, potvrdila také skupina.

„Kromě dopadů stávky také předpokládáme, že trh bude ve čtvrtém čtvrtletí dál stagnovat,“ uvedl podle agentury Reuters finanční ředitel Pierre-François Riolacci. „Je těžké oddělit vliv trhu od přímého účinku stávky, ale (odhad nákladů) 500 milionů eur zahrnuje tyto součásti,“ uvedl také.

Společnost dnes sdělila, že příští rok omezí investice a urychlí kontrolu nákladů, aby setřásla zbývající dopady stávky. Opět přitom popřela zprávy z počátku týdne, že kvůli hrozbě bankrotu chystá razantní propouštění.

Podle Riolacciho není nutné vyhlásit žádná drastická či nouzová opatření. Evropská ekonomika dál skomírá. Obavy z šíření viru ebola ale prý mají na činnost jen omezený vliv.

Akcie Air France-KLM