Zlaté časy. Zisk Delta Air Lines díky levnému benzinu vzrostl o 27 procent

Delta Air Lines

Delta Air Lines Zdroj: CC BY SA 2.0: Oliver Holzbauer via Flickr

Čistý zisk americké letecké společnosti Delta Air Lines v prvním čtvrtletí díky levnému benzinu vzrostl meziročně o 27 procent na 946 milionů dolarů (22,7 miliardy korun). Výnosy ale mírně klesly, sdělil dnes přepravce. Delta utratila za palivo v prvním čtvrtletí o zhruba 700 milionů dolarů méně než před rokem. Kompenzovala tím vliv zvýšení výdajů na pracovní sílu, uvedla agentura AP.

Výnosy klesly o jedno procento na 9,25 miliardy dolarů, což byl důsledek snížení pozorně sledovaného ukazatele výnosů na zákazníka. Firma předpověděla, že ve druhém čtvrtletí se tento ukazatel znovu zhorší, a naznačila, že pokud se brzy dostatečně nezlepší, mohla by omezit počty letů.

Letečtí přepravci v poslední době díky téměř dvouletému propadu cen ropy dosahují rekordních zisků. Ceny ropy jsou nyní asi 60 procent pod maximy z poloviny roku 2014, z únorových 12letých minim ale oživily o více než polovinu, což by mohlo výsledky leteckých společností znovu podkopat.

Aeroliniím se také zvyšují náklady na zaměstnance, kteří se museli v minulých letech kvůli krizi a drahé ropě uskrovnit. Klesají navíc ceny letenek a poptávku po přepravě oslabují teroristické útoky v Evropě a virus zika na západní polokouli.