Žluté autobusy zavedou nové linky do Lyonu nebo Trutnova

Autobus společnosti Student Agency

Autobus společnosti Student Agency Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Žluté autobusy RegioJet budou od poloviny května jezdit na lince mezi Prahou, Hradcem Králové, Jaroměří a Trutnovem. V mezinárodní dopravě dopravce zavede linku do francouzského Lyonu. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka autobusové dopravy RegioJet Ivana Kašická. Dopravce patřící do holdingu Student Agency rovněž zavede ještě v dubnu přímé spojení mezi Prahou a Vídní bez zastávky v Brně a dalších městech. Z celkem 20 párů denních spojů tak osm pojede jako expresní.

Tyto spoje by měly být téměř o hodinu rychlejší než spoje stavící v Brně, Mikulově a Drasenhofenu a vzdálenost ujet za 3 hodiny a 55 minut. Počet spojů mezi Prahou a Vídní by se měl proti současnosti rozšířit o dva spoje. Do léta by kromě spojení do Vídně měly být posíleny další páteřní linky do blízkého zahraničí, jako jsou linka do Berlína a do Budapešti, uvedla Kašická. Více spojů by mělo být i do Švýcarska, Itálie a do Londýna.

V prvním čtvrtletí letošního roku přepravily žluté autobusy více než 1,8 milionu cestujících. To je podle Kašické o zhruba 14 procent meziročně více. Za celý loňský rok dopravce, který v současnosti přejmenovává flotilu autobusů ze zavedeného jména Student Agency na RegioJet, přepravil 7,25 milionu cestujících.

Celkem společnost RegioJet provozuje 210 autobusů a denně vypraví na 400 autobusových spojů. Kromě autobusů jezdí pod stejným obchodním jménem žluté vlaky, které v Česku a na Slovensku obsluhují celkem pět železničních tras.

Vozidlový park společnosti v nejbližších týdnech omladí dodávka 45 autobusů španělského výrobce Irizar, které mají některá bezpečnostní vylepšení. Dokážou například automaticky zastavit autobus, pokud mu cestu zablokuje jiné vozidlo, nebo když senzory ve vozovce najdou nebezpečný předmět. Zároveň umí upozornit řidiče na mikrospánek tím, že sledují případné vybočení autobusu z jízdního pruhu, uvedla firma.