Ztráta American Airlines se kvůli restrukturalizaci dál prohlubuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Společnost AMR Corp., která je mateřskou firmou aerolinek American Airlines, prohloubila v prvním čtvrtletí ztrátu na 1,7 miliardy dolarů (32,2 miliardy korun) z loňských 436 milionů dolarů. Důvodem byl růst cen pohonných hmot a výdaje na reorganizaci. Společnost je od loňského listopadu v režimu bankrotové ochrany před věřiteli.

Bez nákladů na reorganizaci a mimořádných položek ztráta činila jen 248 milionů dolarů. Příjmy stouply o 9,1 procenta na šest miliard dolarů, hlavně díky vyšším cenám.

Společnost v únoru oznámila, že propustí 13 tisíc zaměstnanců American Airlines. V noci na dnešek však aerolinky uvedly, že budou muset zvýšit počet propuštěných o dalších 1200. American jsou třetí největší leteckou společností v USA a mají zhruba 73 tisíc zaměstnanců.

Konkurenční menší letecká firma Southwest Airlines dnes uvedla, že vykázala ve čtvrtletí zisk 98 milionů dolarů. Zisk však podpořily mimořádné položky, bez nich firma hospodařila se ztrátou 18 milionů dolarů. Příjmy stouply o 29 procent na 3,99 miliardy dolarů. Největší americké aerolinky Delta Air Lines oznámí hospodářské výsledky za první čtvrtletí ve středu.