Dr. Max koupil italskou síť lékáren Neo Apotek. Rozšiřuje své působení v zemi

Napříč kontinentem dnes funguje asi 3000 lékáren Dr. Max.

Napříč kontinentem dnes funguje asi 3000 lékáren Dr. Max. Zdroj: profimedia

Evropský provozovatel lékáren Dr. Max Group v pátek oznámil, že koupil italskou síť lékáren Neo Apotek SpA, aby na místním trhu posílil svou pozici. Akvizice dosáhla hodnoty 400 milionů eur (tedy skoro 10 miliard korun). Dr. Max, který řídí Penta Investments, má po celé Evropě tři tisíce poboček a internetových obchodů včetně České republiky. Díky akvizici bude nově ovládat v Itálii 210 lékáren. 

„Naše vize je jasná: Dr. Max je již lídrem na trhu v mnoha evropských zemích a jsme odhodláni dosáhnout vedoucí pozice také v Itálii. Akvizice společnosti Neo Apotek představuje významný milník na této cestě, zásadní prvek pro náš růst a pro všechny lidi, kteří s námi spolupracují,“ uvedl Leonardo Ferrandino, CEO Dr. Max Group. 

Podle něj akvizice jen dokládá rychlou expanzi v Itálii, kterou si společnost stanovila jako svůj cíl. První lékárnu v Itálii DR. Max otevřel v roce 2018. Rychlý růst Dr. Maxe v minulém roce zahrnoval akvizici více než 35 lékáren v různých italských městech.

Stavíme lékárnu budoucnosti, říká lídr českého lékárenského trhu >>>

„Tato akvizice znamená historický okamžik pro společnost a náš průmysl v Itálii,“ říká Alessandro Urbani, generální ředitel Dr. Max Italy. „Zvýšili jsme počet zaměstnanců Dr. Max na více než 1 300, včetně lékárníků a profesionálů z oboru,“ dodal a zdůrazni, že profesionalita personálu je klíčová.

„Sdílíme podobné hodnoty a společná dlouhodobá vize růstu s Dr. Maxem, takže jsme si jisti, že se spojíme s jedním z předních mezinárodních hráčů v oboru, který ocení talent lidí Neo Apotek a bude pokračovat v cestě vývoje, kterou jsme v posledních letech podnikli,“ uvedla Andrea Rivaová, CEO Neo Apotek.

Dr. Max loni pokračoval v expanzi na svých trzích ve střední Evropě a v Itálii. Celkové investice dosáhly téměř čtyř miliard korun a v roce 2022 byly zaměřeny na otevírání nových lékáren a na posílení logistické kapacity. Penta také rozšiřovala podnikání ve zdravotnickém segmentu v Česku prostřednictvím Penta Hospitals, kde investovala zejména do rozšíření své sítě v rámci dlouhodobých pobytových sociálních služeb.