E-shopy už nebudou moci blokovat zákazníky z cizích států, rozhodl europarlament

...

... Zdroj: istock.com

Lidé stráví nakupováním dárků v pracovní době 100 minut denně
Ulovte nové kousky ve slevách na eshopech
Nakupujte dárky online? Zde je pět užitečných rad
Online nakupování
5
Fotogalerie

Evropský parlament schválil nařízení zakazující takzvané zeměpisné blokování při nákupech přes internet. Obyvatelům členských států Evropské unie by mělo rozšířit přístup k zahraničním nákupům produktů, aniž by je internetová stránka zablokovala nebo potenciální zákazníky automaticky přesměrovala na jiný web z důvodu jejich státní příslušnosti, místa bydliště nebo dočasného pobytu.

Nové opatření se bude vztahovat například na online rezervace hotelového ubytování, pronájem automobilů nebo koupi vstupenek na koncerty. Nebude se týkat zboží chráněného autorskými právy či letenek.

Klientům v rámci EU tak obchodníci podle nového nařízení budou muset nabídnout zboží či službu za stejnou cenu a za stejných podmínek. Opatření se bude vztahovat na nákup a doručení zboží, pokud doručení do daného členského státu obchodník nabízí ve svých obecných podmínkách. Dále se bude vztahovat také na zboží k vyzvednutí a na elektronicky poskytované služby, které nejsou chráněné autorským právem.

"Diskriminace, kterou chceme odstranit, se dnes týká zhruba dvou třetin online firem a velmi často se projevuje v různé ceně pro zákazníky z různých zemí. Nebo tím, že je zákazník v některé z fází nákupu zablokován či přesměrován na stránky zprostředkovatele prodeje. Jindy prodejce požaduje při platbě kreditní kartu ze "své" země, neumožní prohlédnout celý detail nákupu a podobně. Tyto i další praktiky by od letošních Vánoc měly být minulostí," uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová, která je stínovou zpravodajkou materiálu za frakci ALDE a zároveň místopředsedkyní Výboru pro jednotný trh a ochranu spotřebitele (IMCO).

Nařízení se zatím nebude vztahovat na digitální obsah podléhající autorským právům, tedy na elektronické knihy, stahovatelnou hudbu nebo online hry. Do dvou let po vstupu nařízení v platnost by se ale Evropská komise měla zabývat možností rozšíření působnosti předpisu zakazujícího zeměpisné blokování i na tento typ produktů.

Světem financí hýbe kromě poklesu akcií také propad kryptoměn. Aktuální kurz bitcoinu sledujte zde >>>

Komise se rovněž zavázala přezkoumat možné rozšíření působnosti nařízení na oblast audiovizuálních služeb a služeb v oblasti dopravy, například na nákup jízdenek nebo letenek.

"Nařízení o zeměpisném blokování některé z těchto diskriminačních praktik omezí a usnadní spotřebitelům přístup k řadě zboží a služeb. Práce na dotváření férového vnitřního trhu, kde mají spotřebitelé rovný přístup ke zboží a službám, ale také kde nejsou vědomě a úmyslně klamáni, však jeho přijetím rozhodně nekončí," řekla na plenárním zasedání europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D). Po plénu Evropského parlamentu budou muset nařízení formálně schválit i členské státy.