Ekonomická situace na trhu se nelepší, ale investorský apetit opět narůstá

Zdroj: Fingood s.r.o.

Ve vleku jarních událostí a celkové nepříznivé ekonomické situace nastal na investičních trzích spíše útlum a úpadek. S létem se zdá, že se apetit investorům navrátil a pesimistický investiční podzim se rozhodně nekoná. Naopak investiční trh opět rychle posiluje.

Začátek války na Ukrajině rozvířil nervozitu, která dopadla na světovou ekonomiku a tzv. bear market na několik měsíců sevřel trh. V kombinaci s rostoucími cenami energií a tuzemskou dvojcifernou inflací se investorské peněženky spíše zavřely.

S nástupem léta se ovšem situace začala obracet k lepšímu. Zcela jasně se to ukázalo u přední tuzemské investiční platformy Fingood.cz. Ta se specializuje na investiční crowdfunding, tzn. propojení drobných investorů se společnostmi poptávajícími finance pro svůj další rozvoj.

V březnu jsme viděli výrazné ochlazení. Investoři byli obezřetní a peníze si spíše schovávali pod polštářem. V červnu se situace zcela změnila,” popisuje vývoj trhu Vít Endler, CEO Fingood.cz.

Jeho slova potvrzují silné letní měsíce, kdy jen za poslední kvartál zafinancoval Fingood.cz projekty v celkové výši 213 milionů korun. Od začátku roku pomohl desítkám společností a získal pro ně finance v hodnotě 403 milionů korun. Fingood.cz má tak směle nakročeno k letošnímu cíli, kterým je zafinancovat projekty za 1 miliardu korun.

Výhody pro investory

Oblibu mezi investory si tato společnost vydobyla v dobách krize zejména díky pevně stanovenému výnosu, který je pravidelně vyplácen investorům na jejich účty. „Investoři oceňují to, že jim dokážeme nabídnout pevně stanovené zhodnocení, které se v čase nemění. Mohou si tak přesně naplánovat své cashflow a budovat si pasivní příjem," doplňuje Endler.

Že nejde jen o plané řeči potvrzuje nárůst investorské databáze. Ta překročila 6800 individuálních investorů. Ti kromě zmiňovaného zhodnocení, které se aktuálně pohybuje mezi 10 až 12 % ročně, oceňují také zajištění investic v podobě zástavy movitého nebo nemovitého majetku.

Výnos 2,7 milionů korun

Skvělým příkladem zmiňovaných výhod je současná investice do společnosti REZIDENCE KARTÁČ s.r.o. Ta nabízí investorům vysoké zhodnocení 12 % p. a. po dobu 24 měsíců. Díky tomu si mezi sebe investoři rozdělí výnos 2,7 milionů korun.

Celý projekt vzniká pod taktovkou zkušeného podnikatele pana Vlastimila Vyhlídala, který se v byznysu pohybuje přes 33 let. Své byznysové znalosti uplatnil také u tohoto developerského projektu. Citlivou rekonstrukcí a přístavbou vzniknou nové byty a komerční prostory v Ostravě.