I s likvidací klecových chovů lze zvyšovat výnosy, ukazuje druhý největší dodavatel vajec na Slovensku Babičkin dvor
O celých sedmnáct procent stouply loni výnosy druhého největšího producenta vajec na Slovensku, společnosti Babičkin dvor. I přesto, že se během této doby pustila do vyřazování klecových chovů. „Za vejce z volných a voliérových chovů jsou spotřebitelé ochotni platit víc peněz a výroba je současně nákladově méně náročná,“ říká majitel společnosti, jejíž dluhopisy se obchodují na pražské burze, Jaroslav Novák.
Podle předběžných výsledků výnosy přesáhly 22,2 milionů eur, což odpovídá zhruba 555 milionů českých korun. Společnost produkuje ročně okolo jednoho sta milionů kusů vajec, což ji podle vlastní zprávy řadí na druhé místo mezi slovenskými producenty. Provozní zisk (EBITDA) převýšil dva miliony eur (zhruba padesát milionů korun). Firma přitom zdůrazňuje, že prochází náročnou strukturální změnou ve výrobě, a to směrem k ekologicky udržitelnějším voliérovým a volným chovům.
„Výsledky potvrzují, že naše strategie investování do volných chovů je správná. Již před několika lety jsme se zavázali, že do konce tohoto kalendářního roku ukončíme chov nosnic v klecích – podstatně dříve, než se to stane povinností. Ostatně již v roce 2024 platilo, že každé druhé neklecové vejce na Slovensku je od nás,“ říká majitel Jaroslav Novák.
Rok 2024 byl poznamenán právě postupným vyřazováním klecových chovů. Část výnosů šla na vrub odprodeje přebytečného majetku, nicméně s dokončením přechodu společnost čeká v dalších letech výraznější nárůst tržeb i zisku. Začátkem roku navíc Babičkin dvor podepsal se slovenským státem smlouvy na čerpání dvou milionů eur dotací z celkem čtyř milionů investic do výroby, plánovaných na tento rok.
Společnost vydala v roce 2021 emisi dluhopisů o jmenovité hodnotě deseti tisíc korun. Právě jimi přeměnu financuje. Všech devět farem by tak již v tomto roce mělo využívat pouze volné nebo voliérové chovy.
Podle jejích představitelů poptávka po podestýlkových vejcích roste. Lidé stále častěji volí výrobky, u kterých mají záruku, že pocházejí od zvířat chovaných ve férových podmínkách, která nežijí ve stresu a jsou krmena přírodními krmivy. Pro většinu lidí už není problém si za ně připlatit. Bio vejce mají navíc nižší uhlíkovou stopu.
„Zdravé potraviny jsou luxus, za který si lidé rádi připlatí. Firmy, které budou umět přírodní, zdravé a udržitelné potraviny nabídnout, čeká světlá budoucnost. I proto kromě ukončení klecových chovů zvyšujeme i celkovou biologickou bezpečnost výroby,” uzavírá Jaroslav Novák.