Jak se vypočítá cena elektřiny pro domácnost

Porozumět vyúčtování spotřeby a plateb za elektřinu není úplně snadné.

Porozumět vyúčtování spotřeby a plateb za elektřinu není úplně snadné. Zdroj: Profimedia

mapa distribuce el. energie
2
Fotogalerie

Cena elektrické energie je v posledních měsících velmi žhavé téma. Vyúčtování spotřeby a plateb přitom mnohým na první pohled připomíná nesrozumitelnou džungli čísel a nicneříkajících termínů. Důvodem není snaha dodavatele zmást odběratele, ale složitá legislativa na pozadí.

Cenu elektřiny tvoří dvě hlavní části. První je neregulovaná, kterou platíme dodavateli elektrické energie. To je vlastně cena za samotnou spotřebovanou elektřinu. Dodavatelé ji nakupují na burze, potom mezi sebou soutěží a snaží se zaujmout zákazníky nabízenou cenou a jinými výhodami. Když měníme dodavatele, bývá to většinou kvůli této složce.

Cena elektřiny

NEREGULOVANÁ SLOŽKA

spotřeba x cena za MWh + měsíční poplatek dodavateli 

REGULOVANÁ SLOŽKA

spotřeba x cena za přenos MWh + měsíční poplatek za jistič + spotřeba x příspěvek na obnovitelné zdroje + spotřeba x sazba za systémové služby + měsíční poplatek za činnost operátora + daň z elektřiny + DPH 21 % 

Druhá část ceny je regulovaná. Zjednodušeně lze říct, že touto formou platíme za distribuci a vše, co s ní souvisí. Tedy za výstavbu, provoz a údržbu distribuční soustavy, což je zejména vedení, trafostanice a tak podobně. Je to vlastně vše, díky čemu se nakoupená elektřina dostane až do naší zásuvky.

mapa distribuce el. energie

Ceny v regulované složce stanovuje Energetický regulační úřad a v rámci distribučního území jsou tedy stejné, ať už elektřinu nakupujeme od jakéhokoli dodavatele. V České republice existují tři distribuční území obsluhovaná různými distributory.

Vyúčtování elektrické energie stručně a názorně: