Poslanec Dolínek: Řetězce lobbují za paušál

Podrazí stravovací paušál závodní kantýny?

Podrazí stravovací paušál závodní kantýny? Zdroj: archiv

Bitva o takzvaný stravovací paušál přituhuje. Zatímco zástupci zhruba dvou tisíc restaurací a jídelen podepsali výzvu proti němu, poslancům přišel mail, který ho podporuje. Poslanec Petr Dolínek (ČSSD) v tom vidí zájem obchodních řetězců.

„Řetězce lobbují za paušál. Jak jinak si vysvětlit mail od prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, že paušál podporuje. Opírá se přitom mimo jiné o průzkum provedený řetězcem Makro. Konec konců, že na tom řetězce vydělají, signalizovalo i stanovisko Legislativní rady vlády,“ prohlásil Dolínek.

Zmíněné stanovisko Legislativní rady vlády říká: změna poptávky se může projevit „například nákupem zahraničních potravin a adekvátním snížením příjmů restaurací.“ Stanovisko zmiňuje tuto eventualitu nejspíš proto, že takzvané stravenkové firmy, které by zavedením paušálu zjevně utrpěly, jsou převážně vlastněny zahraničními firmami.

„…nižší domácí poptávka díky menšímu využívání restaurací a zvýšená poptávka spotřebitelů po základních potravinách a surovinách (často může jít o dovoz) v převážně zahraničně vlastněných obchodních řetězcích tak může mít rovněž určitý vliv na „odliv zisků“,“ říká zpráva Legislativní rady vlády. Zároveň uvádí, že by bylo dobré zohlednit právě silný vliv na pohostinství v souvislosti s dopady probíhající epidemie. V zásadě se tak stanovisko potkává s některými argumenty odpůrců paušálu z řad provozovatelů restaurací a kantýn.

Paušál prosazuje ministerstvo financí. Podle ministryně Aleny Schillerové chce dát šanci na příspěvek těm zaměstnancům, kteří nemají ani stravenky ani závodní jídelnu. Novinka by totiž umožnila, aby zaměstnavatelé dávali zaměstnancům jako alternativu ke stravenkám či dotovaným jídlům hotové peníze. Zastánci zdůrazňují, že lidé budou mít volbu a odpadnou provize stravenkových firem. Odpůrci očekávají tlak lidí na paušál místo jiných forem podpory stravování a postupný zánik firemních jídelen i výrazný dopad na restaurace.