Pražský magistrát otevře 28. října Rezidenci primátora nebo Clam-Gallasův palác

Clam-Gallasův palác usiluje o titul Stavba roku 2022

Clam-Gallasův palác usiluje o titul Stavba roku 2022 Zdroj: Martin Frouz

Rezidence primátora
2
Fotogalerie

Málo známou Rezidenci primátora v budově pražské Ústřední knihovny, Clam-Gallasův palác, Škodovy salonky a Novou radnici otevře na státní svátek pražský magistrát. Učiní tak znovu po roce formou dne otevřených dveří, a to od desíti do osmnácti hodin. V některých případech se zájemci budou muset dopředu registrovat.

Rezidence primátora hlavního města Prahy vznikla v roce 1928 jako součást Městské knihovny. Autorem projektu celé budovy je František Roith, interiéry jsou ukázkou stylu art deco. Rezidence už od začátku slouží zejména k protokolárním a reprezentačním účelům, skutečně ji obýval pouze Karel Baxa, který zastával nejvyšší městskou funkci v letech 1919–1937.

Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí byl po rekonstrukci zpřístupněn loni v září. Ve státní svátek jej bude možné navštívit zdarma a těšit se můžete na komentované prohlídky.

Na návštěvu obou památek – tedy rezidence i paláce – je nicméně nutná registrace na: www.prague.eu/rezervace.

Magistrát také zpřístupní Škodovy salonky, které tvoří pět propojených místností v 1. patře Škodova paláce v Jungmannově ulici. Palác byl postaven jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924–1926 a salonky byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Postupem času se dočkaly rekonstrukce a návštěvníci je tak nyní mohou vidět v plném lesku.

Nová radnice na Mariánském náměstí už od svých počátků slouží pro městské úředníky. V minulosti se zde nacházel například berní úřad a dnes tu sídlí vedení hlavního města Prahy. V zastupitelském sále budou moci rodiče s dětmi zhlédnout například loutkové divadelní představení o pejskovi a kočičce od Říše loutek. Představení budou zdarma od 11 a 14 hodin.

Proběhnou i různá pěvecká vystoupení. V přízemí budovy bude připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé od různých městských společností. Těšit se lze například na inovativní technologie, 3D letecký simulátor, lego robotiku, autodráhu nebo malování na obličej. Ti nejmenší také mohou zkusit získat dětský řidičský průkaz od Městské policie hl. m. Prahy nebo si vyzkoušet resuscitaci pod dohledem pražských záchranářů. Celý program a další podrobnosti jsou k dispozici na www.praha.eu.