Pražský registr řidičů rozšíří úřední dobu o dvě soboty

Pražská magistrála.

Pražská magistrála. Zdroj: IPR Praha

Kvůli velkému zájmu o nové řidičské průkazy rozšíří pražský registr řidičů svou provozní dobu o dvě soboty. Konkrétně půjde o 11. a 25. listopadu, vždy v době od 8:00 do 13:00 hodin. Ovšem jen pro ty žadatele, jimž platnost "řidičáku" skončí v letošním roce, případně už skončila.

 

O řidičský průkaz si mohou řidiči požádat na kterémkoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností po celé České republice. Výměna tak není vázaná na adresu trvalého bydliště. Vše je možné provést také elektronicky z pohodlí domova prostřednictvím Portálu občana. Učinit tak lze nejdřív 90 dnů před koncem platnosti stávajícího průkazu. Žadatel si přitom vybere obecní úřad, na němž si nový dokument vyzvedne.

„Na osobní návštěvu pracoviště je možné se objednat také pohodlně online prostřednictvím Portálu Pražana na standardní úřední den, nebo si mohou zájemci online na webu hlavního města ověřit vytížení jednotlivých pracovišť a přepážek,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Hlavní město Praha v letošním roce vydalo k 30. září celkem 81.364 průkazů, z nich bylo online vyřízeno pouze zhruba 20 procent žádostí. Podle statistik ministerstva dopravy k 1. říjnu je zapotřebí v Praze vyměnit 36.539 řidičských průkazů. Třetina řidičů z tohoto množství je starších 60 let. Průkazy se vyměňují průběžně celý rok tak, jak jim končí platnost. V tom je rozdíl od minulosti, kdy končily hromadně na konci roku.