Skupina XTB zaznamenala rekordní nárůst zákazníků, její zisk vzrostl více než o 120 procent

V prvním čtvrtletí 2021 vygenerovala XTB konsolidovaný čistý zisk 19,5 milionu EUR

V prvním čtvrtletí 2021 vygenerovala XTB konsolidovaný čistý zisk 19,5 milionu EUR Zdroj: www.xtb.com/cz

José Murinho
2
Fotogalerie

V prvním čtvrtletí 2021 vygenerovala XTB konsolidovaný čistý zisk 19,5 milionu EUR, což je o 121,3 procenta více než v předchozím čtvrtletí. Skupina získala rekordní počet nových zákazníků, více než 67 tisíc, což znamená mezičtvrtletní nárůst o 75 procent. Poprvé v historii společnosti aktivně investovalo více než 100 000 klientů XTB.

Skupina XTB zakončila první čtvrtletí 2021 s provozními výnosy 40,8 milionu, čistý zisk dosáhl 19,5 milionu EUR, zatímco EBIT činil 21,8 miliónu EUR. To je meziroční nárůst o 77,1 procenta. Ve stejném období skupině narostl i počet nových klientů o 67,2 tis. a rovněž vzrostla také základna aktivních klientů, jejichž průměrný čtvrtletní počet poprvé v historii společnosti překročil úroveň 100 tisíc. Celkově dosud s XTB investovalo téměř 317 tisíc lidí.

Tyto zákaznické ukazatele mají podle Omara Arnaouta, předsedy představenstva XTB, velký význam v kontextu budování dlouhodobého rozvoje společnosti a implementace její strategie. Počet nových a nových aktivních klientů se přímo promítá do výnosů a zisků společnosti XTB, které byly také výrazně vyšší než v předchozím čtvrtletí.

Z důvodu rozvoje obchodních aktivit stále vzrůstá i počet zaměstnanců skupiny XTB, na konci 1. čtvrtletí 2021 přesáhl už 550 lidí.

José MurinhoJosé Murinho|XTB

Jednoznačný nárůst zákaznické základny v prvním čtvrtletí 2021 je výsledkem intenzivnějších marketingových aktivit včetně kampaní spuštěných v roce 2020, které komunikují bezpoplatkové investování do akcií a ETF s obratem do 100 000 EUR měsíčně. V rámci této kampaně se představil také nový ambasador XTB, portugalský fotbalový trenér José Mourinho.

Skupina XTB klade velký důraz na vzdělávací aktivity. Příkladem může být organizování nového formátu konference, která je určena pro začínající obchodníky na trzích. Nová série akcí pod značkou XTB Investing Day byla navržena tak, aby poskytovala základní i pokročilé vědomosti týkající se investování a aby seznámila současné obchodníky a potenciální klienty s celou škálou instrumentů dostupných na jednotlivých trzích u XTB.

Otevírání nových trhů

Pokud jde o geografickou expanzi, dokončuje skupina XTB přípravné aktivity zaměřené na zahájení provozu ve Spojených arabských emirátech. 9. ledna 2021 byla založena místní obchodní pobočka - XTB MENA Limited, v současnosti probíhá celá řada aktivit s cílem splnit všechny podmínky místního regulátora DFSA, který následně umožní získat licenci potřebnou k zahájení činnosti v SAE.

Blížíme se k okamžiku, na který jsme čekali - zahájení obchodní činnosti ve Spojených arabských emirátech. „Krok za krokem implementujeme plánované činnosti, od získání potřebných schválení a licencí, přes přípravu naší interní infrastruktury, produktů a nabídky až po nábor místního týmu. To vše nám umožní začít zcela novou kapitolu v historii globální expanze XTB,“ řekl Omar Arnaout.

Aktivity směřující ke spuštění obchodování  XTB podniká také v Jižní Africe,  vzhledem k složitým místním formálním a právním podmínkám je ale podle Arnaouta  nesnadné určit předpokládané datum zahájení činnosti.