Vojenský technický ústav testuje nové padáky pro armádu

Zkouška záložního padáku ZVP-80

Zkouška záložního padáku ZVP-80 Zdroj: VTÚ

Letové i pozemní zkoušky osobních výsadkových, nákladních padáků a další výsadkové výstroje pro Armádu České republiky (AČR) nyní provádí Vojenský technický ústav (VTÚ, s.p.).

„Zkoušky probíhají dle přesně stanovených metodik a pracovních postupů. A to přesně na základě požadavků zadavatele. Může se v tomto případě jednat např. o pevnostní zkoušky, ověření funkce, či technických parametrů,“ uvedl vedoucí zkušebny padákové techniky VTÚ Viktor Kubáň.

Každá zkouška má svůj přesně schválený program, jehož součástí jsou i kritéria pro vyhodnocení. Po provedení zkušebního seskoku, shozu je následně vyhotoven protokol s audio-video záznamem, popř. dalšími výstupy měření. „Mohou být zaznamenána data mj. z akcelerometru, variometru a podobně.“ doplnil Viktor Kubáň z VTÚ, jinak sám bývalý příslušník Armády České republiky s více než 3300 seskoky.

Počet požadovaných seskoků v rámci letové zkoušky může být přitom velmi rozdílný, záleží na konkrétním zadání, například jeden seskok z každého typu letecké techniky používaného v AČR, nebo naopak několik s rozdílnými parametry - například se změnou výšky, nebo hmotnosti výsadkáře, rychlostí letounu a podobně.