Woodseeds - kvalitní recenze a konzervativní výnosy

Zdroj: WOOD SEEDS s.r.o.

Jak ochránit hodnotu našetřených peněz? Alternativou kryptoměn nebo drahých kovů může být nákup lesnických dluhopisů. Na českém trhu tento druh investic nabízí třeba společnost Wood Seeds. Poptávka po stavebním i kvalitním nábytkářském dřevě přitom dlouhodobě roste.

Stále víc českých domácností řeší zásadní problém. Jak naložit s rodinnými úsporami, které doslova před očima požírá inflace a růst spotřebitelských cen. Podle ekonomů je v současné situaci asi nejrozumnější část peněz investovat. Menší částky třeba do vlastního vzdělávání, větší například do akcií nebo dluhopisů. Vybírat si přitom zájemci mohou z řady nabídek. 

„Zájem je nyní zejména o emise společností, které svojí činností přesvědčí investory o tom, že podstupované investiční riziko je bez jejich výrazných obav plně přijatelné a mají skvělé recenze,” říká Milan Kroupa, šéf analytického oddělení portálu czdluhopisy.cz  Podle Kroupy se v poslední době ukazuje, že jedním velmi slibných a rychle rostoucích odvětví je dřevozpracující průmysl včetně lesnictví.

„Právě dřevařské, lesnické a těžařské firmy se rozhodly vydávat vlastní emise podnikových dluhopisů – korporátní dluhopisy. Investoři díky těmto dluhopisům realizují atraktivní zisky, neboť nárůst cen dřeva umožňuje těmto firmám poskytnout svým věřitelům vysoký úrok jako výnos těchto dluhopisů,” vysvětluje analytik s tím, že dluhopisy jsou vhodným investičním nástrojem, který může fungovat jako doplněk portfolia pro drobné střadatelé hledající vhodné nástroje právě v boji s neustále narůstající inflací.

WOOD SEEDS s.r.o.

„Jedním z velmi úspěšných lesních hospodářů se skvělými recenzemi, a následných zpracovatelů dřeva je právě společnost Wood Seeds, která již druhým rokem úspěšně nabízí své podnikové dluhopisy,“ uvádí Kroupa konkrétní příklad. V současné době portfolio dluhopisů Wood Seeds zajišťuje výnos v rozmezí 8,8 až 9,5 procenta, což převyšuje aktuální míru inflace. Ta se vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen pohybovala, podle Českého statistického úřadu, v březnu 2022 na úrovni 6,1 procenta.

Z hlediska výnosu a rozsahu zajištění tak lze emise korporátních dluhopisů Wood Seeds považovat za konzervativnější a vykazující nižší míru rizika, ve srovnání například s investicemi do kryptoměn, nebo dalších produktů.To vše korunuje i ekologický bonus. Dřevo je totiž přirozeným úložištěm oxidu uhličitého a výsadba lesů je tak jedním z klíčových faktorů v boji proti globálnímu oteplování.

Aktuálně nabízí společnost Wood Seeds celkem tři emise korporátních dluhopisů se zaměřením na lesní výrobu se splatností do tří let. Dvě emise jsou nezajištěné, třetí je jištěna zástavním právem. Všechny emise jsou schváleny Českou národní bankou. Více informací na stránkách emitenta www.woodseeds.com.

WOOD SEEDS s.r.o.

Ve střednědobém horizontu by růstový potenciál měly navýšit i dosavadní investice firmy. Ta podle zveřejněných údajů v posledním období vysadila na zhruba 17 hektarech 106 tisíc stromů s mírnou převahou listnatých dřevin a vlastní již cca 350 hektarů lesa. Podíl výsadby se má v budoucnosti ještě mírně zvyšovat. V současné době navíc Wood Seeds investuje do výstavby nového dřevozpracujícího závodu v Břasích, který zahájí činnost v roce 2023. Nyní probíhá vyřizování všech potřebných povolení pro úpravu pozemku a vytvoření základů - srovnání terénu, budování inženýrských sítí a dalších potřebných technologií. Všechny zemní práce budou dokončeny do konce roku 2022. Stavba všech potřebných hal - sušárny a skladovací haly - tak začne v lednu 2023.

Wood Seeds má také zaplacenou zálohu a závaznou objednávku na kompletní výrobní linku na zpracování listnaté dřevní hmoty od českého výrobce Dřevostroj Čkyně v hodnotě 48 miliónů korun s předsunutou odkorňovací linkou Basler-Zembrod za více jak 4 miliony Kč. Montáž linky je plánována na září roku 2023. Tento areál bude jedním z nejproduktivnějších a nejmodernějších v ČR. Wood Seeds také zakoupila a renovuje skladový závod v Jesenici. Aktiva firmy dosáhly ke konci roku 2021 hodnoty 202 mil. Kč. V dnešní době už přes 300 mil Kč, zásoba dřevní hmoty je v hodnotě 400 mil. Kč.

Více o tomto areálu s dozvíte například zde.