Za Červeným Mauriciem do Liberce

Evropská výstava známek v Babylonu

Evropská výstava známek v Babylonu Zdroj: liberec2022.eu

Červený Mauritius je jednou z nejznámějších a nejvzácnějších poštovních známek na světě. V Česku je pouze jeden exemplář v rukou sběratele, jehož jméno není veřejně známé. Ten ji také na výstavu zapůjčil.
2
Fotogalerie

Červený mauricius nebo kompletní arch rakouského Modrého Merkura z roku 1851. To jsou nevětší lákadla Evropské výstavy poštovních známek, která se uskuteční 13. až 16. října 2022 v libereckém Centru Babylon.

Poštovní známky se v posledních letech těší velkému zájmu. Představují alternativní investici, která podle odborné ekonomické studie Nejlepší strategie pro inflační časy poradenské společnosti Man Institute dokáže svým zhodnocením překonat inflaci v průměru o devět procent.

„Známky jsou dlouhodobě vyhledávanou alternativní investicí. S rostoucí inflací se zvyšuje podíl menších investorů, kteří hledají bezpečnou investici. Tu známky umějí nabídnout,“ potvrzuje předseda organizačního výboru Evropské výstavy poštovních známek Liberec 2022 Jiří Kraus.

„Centrum Babylon je největší mimopražské kongresové centrum a nesmírně nás těší, že můžeme být partnery této jedinečné akce. Liberec má strategickou polohu a i to může být pro výstavu velkým přínosem,“ říká zástupce generálního ředitele Centra Babylon Michael Smrž.

Aktuální tržní hodnota vůbec nejvzácnějších známek světa včetně tradičních mauriciů je až o sto procent vyšší než před několika lety. „S rostoucím zájmem se šponují ceny filatelistických rarit. Za poslední dva roky jsou cenové nárůsty extrémní a vzhledem k ekonomické a geopolitické situaci očekávám, že ceny budou dále růst,“ předpovídá Kraus.

Evropská výstava poštovních známek tak může být impulsem pro nové menší investory, kteří tento segment dříve tolik nesledovali. Na Sběratelském expu, které je prodejní součásti výstavy, se totiž představí i řada aukčních domů, poštovních správ a dealerů z celé Evropy. Zároveň zde bude možné koupit i speciální sedmiblok známek vydaný právě u příležitosti výstavy (na snímku).

Prohlédnout si pak návštěvníci výstavy mohou kromě onoho červeného mauricia, což je jedna z nejdražších známek na světě, například i českou raritu označovanou jako „žilkovaná čtyřka“. Jde ještě o rakouskou známku, ale s přetiskem „Pošta československá 1919“ na žilkovaném papíru. Jediný kus na výstavu poskytlo pražské Poštovní muzeum. Červený Mauritius je jednou z nejznámějších a nejvzácnějších poštovních známek na světě. V Česku je pouze jeden exemplář v rukou sběratele, jehož jméno není veřejně známé. Ten ji také na výstavu zapůjčil.Červený Mauritius je jednou z nejznámějších a nejvzácnějších poštovních známek na světě. V Česku je pouze jeden exemplář v rukou sběratele, jehož jméno není veřejně známé. Ten ji také na výstavu zapůjčil.|liberec2022.eu

Na přidruženém salonu Polar pak návštěvníci uvidí speciální známky, dopisy z expedic a mnoho dalších nefilatelistických artefaktů spojených s dobýváním pólů. Budou tu i raritní dopisy a poštovní dokumenty z období dobývání pólů včetně podpisů slavných polárníků, jako byl třeba Roald Amundsen.

Evropská výstava poštovních známek v Liberci Výstava se uskuteční v prostorách libereckého Centra Babylon. Vstup na výstavu je zdarma. Ubytování je možné přímo ve Wellness hotelu Babylon.