Ekonomika ve čtvrtletí zpomalila, očekávají analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle očekávaní analytiků zpomalila svůj růst. Ekonomové odhadují v průměru růst hrubého domácího produktu o 2,0 až 2,6 procenta. V mezičtvrtletním vyjádření pak počítají s mírným růstem o 0,3 až 0,9 procenta. První odhad vývoje HDP za druhé čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v úterý 16. srpna.

ČSOB předpokládá meziroční růst o 2,3 procenta a mezičtvrtletní o 0,6 procenta. „První odhad HDP je vždy trochu loterie vzhledem k tomu, jak se mohou změnit předchozí data po sezonním očištění, a tak jde spíše o indikaci. Česká ekonomika v meziročním srovnání zpomaluje s tím, jak slábnou investice a zmenšuje se pozitivní příspěvek zahraničního obchodu. V hlavní roli zůstává zpracovatelský průmysl, jemuž dominují automobilky s jejich rekordními výsledky,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Celoroční růst ekonomiky nadále odhaduje na 2,5 procenta.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek růst druhého kvartálu odhaduje mezičtvrtletně na 0,9 procenta a meziročně na 2,6 procenta. Solidnímu výsledku české ekonomiky za uvedené období podle něj odpovídají páteční čísla u sousedů v Německu a na Slovensku. Struktura růstu zůstane zatím nezveřejněná, lze nicméně přepokládat, že se na něm podílela většina odvětví včetně nejdůležitějšího zpracovatelského průmyslu, dodal.

Dobrá měsíční data z ekonomiky o vývoji průmyslu a indikace pokračování růstu spotřeby domácností se podle analytičky Raiffeisenbank Daniely Milučké budou porovnávat s vysokou srovnávací základnou nafouknutou urychleným čerpáním evropských fondů. Pro druhé čtvrtletí čeká mírné zpomalení mezičtvrtletního tempa růstu na 0,3 procenta a výraznější zpomalení meziročního tempa růstu HDP na dvě procenta.

Analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda míní, že růst hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,2 procenta v meziročním vyjádření. Vzhledem k tomu, že srovnávací základnu představuje loňský, hospodářsky mimořádně příznivý rok, nejde podle něj o žádnou tragédii. Zpomalení expanze zapříčinilo ochabnutí veřejné investiční činnosti, které souvisí s utlumením přílivu prostředků z rozpočtu EU. Varovná je ale letos ztráta dynamiky průmyslové výroby bez zahrnutí autoprůmyslu, upozornil.

Dynamika růstu ekonomiky zaznamená i podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela další zpomalení, protože se podle jeho odhadu pokles investic z prvního čtvrtletí přelil také do druhého. A přestože spotřeba domácností i zahraniční obchod přispěly kladně, jejich dynamika nebyla dostatečná, aby vytáhla růst HDP na více než 0,3 mezičtvrtletně. V meziročním srovnání to znamená zpomalení na dvě procenta, poznamenal.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 3,0 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl o 0,4 procenta.